Tubkikare bäst i test 2024 – Hitta bästa tubkikaren!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

På marknaden finns det mängder av olika kikare, som därmed kan göra valet lite knepigt. Men om du till exempel jagar eller gillar att kolla på fåglar och därmed behöver en kikare med en förbättrad förstoringskapacitet, är det tubkikare som du bör investera i. Dessa kikare kan, tack vare sitt anpassade system med linser och lite tjockare form, förstora objekt upp till 60 gånger sin storlek.

För att kikaren ska vara anpassad efter dina önskemål och användning är det framförallt kikarens okular och design som du ska kika lite extra på. Dessa två faktorer har avgörande betydelse för hur mycket tubkikaren kommer att underlätta din förmåga att iaktta objekt på närmare håll.

Vi har efter gedigna efterforskningar inom ämnet letat fram den bästa tubkikaren 2021, samtidigt som vi har inkluderat några modeller som utmanare till vår vinnare. Gör ett val som baseras på ditt intresse och användning!

Topp 3 tubkikare bäst i test 2024

Bästa tubkikaren - Zeiss Victory Harpia 85

1. Vår vinnare! Zeiss Victory Harpia 85

 •  Premiummodell
 •  Smidigt och kompakt okular
 •  DualSpeed Focus
 •  Förstoring: Upp till 65 gånger

Tubkikaren Victory Harpia 85 är det ultimata valet för dig som letar efter ett premiumval, som ger dig de bästa förutsättningarna och funktionerna. Tack vare inkluderat DualSpeed Focus kan du använda både grov- och finjustering. Inkluderat optiksystem räknas även som marknadens bästa och ger dig en optimal förstoring på upp till 65 gånger.

Utöver detta ger denna modell dig även ett förbättrat synfält, den är vattentät för att du ska kunna använda kikaren i samtliga väder och Victory Harpia 85 är även kompatibel med stativ, för att underlätta hantering vid längre användning. Letar du efter en tubkikare där tillverkaren verkligen inte har sparat på krutet? Då rekommenderar vi att du kikar på denna vinnande modell från Zeiss.

2. Focus Sport  Focus Hawk 15-45×60 Spoting Scope with Tripod – Perfekt för fågelskådning!

 •  Upp till 45 gånger förstoring
 •  Glastyp: BK7
 •  För jakt eller fågelskådning
 •  Inkluderat stativ och väska

Tubkikaren Focus Hawk från varumärket Focus Sport är ett ypperligt val för dig som letar efter en fristående modell som är praktisk att använda. Denna tubkikare säljs komplett med stativ, vilket gör att du kan kolla på fåglar i timvis utan att trötta ut dina armar.

Focus Hawk har bra förstoringsmöjligheter och med ett anpassad glas och linser, kan du förstora objekt upp till 45 gånger sin storlek. Modellens lätta vikt på 660 gram, gör den enkel att bära med sig och transportera runt i skogen eller på skjutbanan. Ett prisvänligt val som passar flera olika ändamål.

3. Kowa TSN-601 60 mm Vinklad Tubkikare – Med högpresterande standardglas!

 •  Stark och robust
 •  Vattentät
 •  Flerlagerbehandlade linser
 •  Vikt: 735 gram

Kowas tubkikare TSN-601 är en vinklad modell, som har konstruerats med ett högpresterande standardglas. Modellen är dessutom väldigt robust, med en mycket slitstark kropp som är tillverkad för att klara av både kraftigt regn och vindbyar. Perfekt val för dig som kommer att befinna dig utomhus längre stunder och därmed behöver en vattentålig modell.

Tubkikaren har flerlagerbehandlade linser, som ger en optimal ljusfördelning och förstoringsmöjligheten kan skräddarsys, beroende på vilken typ av okular du väljer att köpa till. Letar du efter en tubkikare som ger dig goda förutsättningar när du jagar eller kollar på fåglar, kommer denna modell från Kowa att vara en bra investering.

Tre vanliga frågor om tubkikare:

Hur fungerar en tubkikare?

En tubkikare består av flera stycken delar som samverkar för att förstora ett objekt. Den största delen är tuben som är sammankopplad med ett system av linser. Du kollar genom tubkikarens okular, som är den del som du vilar ögat mot. Linserna som är anpassade för tubkikare ger ett optimalt ljusinsläpp, för att lunna förstora objekt bättre än binokulära handkikare.

Vill du se lite längre så är det alltså monokulära tubkikare som du ska kika lite extra på. Okularen kan oftast bytas ut för att du ska kunna anpassa förstoringsmöjligheterna på kikaren. För traditionella tubkikare varierar förstoringsgraden oftast mellan 20-60 gånger.

Vad kan man använda en tubkikare till?

En tubkikare är särskilt utformad för att användas inom skytte eller av ornitologer. Den har en design och form som gör att den kan placeras på marken, för att du ska kunna ha en förbättrad utsikt över omkringliggande område, samt kunna se djur på lite närmare håll utan att du skrämmer iväg dem.

Skillnaden mellan en binokulär handkikare och en tubkikare?

Den allra största skillnaden mellan en tubkikare och klassiska handkikare är att de räknas som monokulära, det vill säga att de är fristående och endast har ett rör, till skillnad från binokulära handkikare som har två stycken. Tubkikare ger även dig som användare bättre förstoringsmöjligheter, då det är byggda med ett förbättrat lins- och optiksystem.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

För att kunna skapa en informativ och inkluderande topplista, påbörjade vi arbetet med att läsa mängder av recensioner och utlåtanden om marknadens utbud av tubkikare. Vi har även valt att anpassa valen för att kunna inkludera de mer utmärkande modellerna i tre olika prisklasser. Detta för att du ska kunna göra ett bra val oavsett budget.

En tubkikare är en utmärkt investering som kommer att underlätta markant på skjutbanan, när du jagar eller kollar på fåglar. Tack vare anpassade linser och okular, har du bättre förutsättningar för att kunna fånga in mer ur ditt synfält. Gör en smart investering och du kan snabbt se mer av din omkringliggande terräng när du befinner dig ute i naturen!