Bästa teleskopet 2024 – hitta teleskopet som är bäst i test!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Vår vinnare! Skywatcher Explorer 1302. Celeston Nexstar Slt 127 Mak – upp till 167 gånger förstoring!3. Celeston Nexstar Slt 90 Mak - För utomhusbruk!
Vår vinnare! Skywatcher Explorer 130Celeston Nexstar Slt 127 Mak – upp till 167 gånger förstoring!Celeston Nexstar Slt 90 Mak - För utomhusbruk!
Se priset härSe priset härSe priset här

Bästa teleskopet – Det börjar bli att mer och mer populärt att folk vill lära sig mer om stjärnor och rymden. Detta har gjort att marknaden ständigt fylls på med nya teleskop i olika storlekar och former, för att kunna täcka den ständigt förändrade efterfrågan.

Har du länge varit nyfiken på att lära dig mer om det som befinner runt jorden? Då kommer ett teleskop att vara en mycket väl värd investering. Med ett teleskop kan du se betydligt längre än om du betraktar himlavalvet med blotta ögat. Du kan även se detaljer på ett helt annat sätt, vilket underlättar om du vill kunna bredda dina kunskaper.

Vi har listat de tre bästa teleskopen på marknaden, för att du ska kunna göra ett bättre val. De tre modeller vi inkluderade ligger även på lite olika priser, för att du ska kunna göra ett val som även baseras på din budget.

Topp 3 teleskop bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Skywatcher Explorer 130

 •  Prisvänlig modell
 •  Enkel att ställa in
 •  Upp till 260 gånger förstoring
 •  Vinnare i flera bäst i test

Skywatchers teleskop Explorer 130 är utsedd testvinnare även från andra paneler och vi förstår dem. Med sin mycket snälla prislapp får du verkligen valuta för pengarna. Den är konstruerad med fantastiska egenskaper och funktioner som gör att den passar flera användare, inte bara dig som precis fått upp ett intresse för att lära dig mer om rymden.

Detta teleskop är väldigt lättanvänd och du kan enkelt ställa in förstoringsgrad på upp till 260 gånger, vilket är väldigt gediget för en modell i denna prisklass. Brännvidden uppgår till 900 millimeter och den har försetts med en optikdiameter på 130 millimeter för att du ska få en god inblick och kunna begrunda månen, jordens omkringliggande planeter och även föremål i rymden.

Om du vill kunna betrakta solen, måste dock ett passande solfilter köpas till. Explorer 130 är ett komplett teleskop som passar både nybörjare och dig med mer erfarenhet.

2. Celeston Nexstar Slt 127 Mak – upp till 167 gånger förstoring!

 •  Datordrivet teleskop
 •  Justerbart stativ
 •  Enkel att ställa in
 • Upp till 167 gånger förstoring

Nexstar Slt 127 Mak från varumärket Celeston är ett avancerat och datordrivet teleskop med god räckvidd. Den har till exempel objektiv som kan ge upp till 167 gånger förstoring, vilket innebär att du kan betrakta mer än månen på närmare håll ute i rymden.

Vid köp inkluderas flera tillbehör för att ge dig en mer komplett upplevelse. Dess form och konstruktion, gör den enkel att transportera och du har därmed mer tid över för att kunna begrunda stjärnor, omkringliggande planeter eller objekt i rymden.

Teleskopets servomotor drivs med hjälp av åtta stycken AA-batterier. Inkluderat Finderscope gör det enklare att manuellt ställa om teleskopet till önskat läge. Nexstar Slt 127 Mak har även en inkluderad SkyAline som gör att teleskopet kan rikta in sin position på ett förbättrat sätt.

Sorry, no prices available at this time.

3. Celeston Nexstar Slt 90 Mak – För utomhusbruk!

 •  Upp till 139 gånger förstoring
 •  Stativ i rostfritt stål
 •  Passar nybörjare
 •  Enkel att transportera

Nexstar Slt 90 Mak från varumärket Celeston är det bästa valet för dig som letar efter en stabil och pålitlig modell för utomhusbruk. Detta teleskop är både designad för nybörjare eller dig med lite mer erfarenhet och har bra förstoringsmöjligheter på upp till 139 gånger normalfokus. Detta gör att du bland annat kan begrunda månens yta på nära håll, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus och dess ringar.

Denna modell från Celeston är väldigt justerbar för att den enkelt ska kunna anpassas efter dina egna förutsättningar. Medföljande stativ är tillverkat av robust rostfritt stål för att fungera som en stabil bas för ditt teleskop. Ett utmärkt val som ger dig goda möjligheter att upptäcka och se mycket av vad rymden har att erbjuda.

Tre vanliga frågor om teleskop:

Finns det andra teleskop förutom klassiska markteleskop?

Det är framförallt två olika typer av teleskop som används idag. Dessa är radioteleskop som mäter elektromagnetisk strålning från planeter och stjärnor, för att sedan kan mäta deras avstånd mellan varandra och jorden.

Utöver detta har vi de mer klassiska rymdteleskopen som skickas upp i rymden och sparar data, som vi sedan kan läsa av på jorden. Det allra mest kända rymdteleskopet är Kepler som skickades ut i rymden från NASA 2009.

Hur långt kan man se med ett teleskop?

Förstoringsmöjligheterna ser väldigt olika ut om man jämför astronomiska teleskop med teleskop som privatpersoner oftast använder. Nasas Hubbe-teleskop är det allra bästa teleskopet som finns och med detta kan vi räkna avstånd mellan stjärnor som befinner sig mer än 10 000 ljusår bort.

När uppfanns teleskopet?

Det allra första teleskopet uppfanns på 1600-talet av ingen mindre än Galileo Galilei. Med hans skapelse kunde man se längre ut i rymden än någonsin tidigare, vilket gjorde att man kunde urskilja planeters konstruktion och månar. Den 7 januari år 1610 var första gången som uppfinnaren brukade teleskopet och resten är historia.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

När vi skapade denna topplista var vi noga med att inkludera någonting i samtliga prisklasser, för att du oavsett budget och tidsmöjligheter ska kunna hitta ett passande val. Oavsett vilken du väljer, har vi säkerställt att den har funktioner som gör att den står ut från marknaden och att den har goda förstoringsmöjligheter.

Med ett praktiskt teleskop känns inte rymden så långt borta längre. Genom att lära dig mer om omkringliggande planeter och dess kännetecken, kan du även få en bättre förståelse för jorden. Ett teleskop är även en utmärkt gåva till dina barn om de är i rätt ålder och är en utmärkt aktivitet, där du kan kombinera nytta med nöje!