Vad är Raw-format?

Vad är Raw-format? – Att vara riktigt duktig på att fota handlar inte bara om att vara kreativ och öppen med sin konst. För att du ska kunna ta fina bilder och även få en bra förståelse för vad fotografering och redigering faktiskt innebär, är det viktigt att du har en god kännedom olika former av fotografering, objekt och även format.

I denna artikel kikar vi lite extra på Raw-format. Vad innebär egentligen detta begrepp och vad kan man använda det till inom fotografering och redigering? Hitta ett nytt sätt att foto med Raw-format och allt vad detta innebär!

När ska man använda Raw?

Detta bildformat är perfekt när du vill kunna redigera och ändra bildinställningar efter själva fotograferingen.

Genom att välja ett positivt format, kan du begränsa dig själv och hur du kan manipulera bilderna efteråt, då viss information kommer att sållas bort för att spara på kamerans lagringsutrymme. Genom att välja Raw, kan du istället fokusera mer på vad du vill fota och istället oroa dig över inställningarna i efterhand.

Raw-fotografering är även ett perfekt val för dig som vill ha fler möjligheter och val under själva redigeringsprocessen då bilderna är helt obehandlade, utan några pålagda inställningar.

Vad betyder detta begrepp?

Begreppet Raw-format innebär kort och gott att bilderna är råa och därmed är minimalt behandlade och inte kan redigeras i ett bildprogram. Istället behandlas bilden i en så kallad Raw-konverterare först, innan de kan börja att behandlas i valt bildredigeringsprogram.

Raw-bilder kännetecknas även ofta som digitala negativ eftersom de liknar de negativ som man använder för filmfotografering. Om du vill kunna redigera eller manipulera bilderna måste de sedan konverteras till ett positivt format som till exempel JPEG, TIFF eller PNG.

Skillnaden mellan Raw och JPEG?

Om du har en kamera som kan användas i Raw-läge, så kanske du har funderat på vad som faktiskt skiljer detta format åt, från andra färdiga bildlägen som bland annat JPEG.

Med JPEG får du en färdig bild efter fotografering då kameran är inställd med en kontrast, färg, vitbalans och skärpa. Detta gör då att information och omfång som inte faller inom ramen för vad inställningen tillåter, tas bort för att spara på kamerans inbyggda minne.

Färdiga inställningar stärker nyanser och ger en, i princip färdig bild från start, vilket begränsar dig markant när du vill dra i redigeringsprogrammens reglage. Det går helt enkelt inte göra särskilt stora förändringar, då bilden kommer att falla isär eller se väldigt onaturlig ut.

Detta sker då inte vid användning av Raw. Men denna inställning kräver dock lite mer från din sida då bilderna både måste behandlas och formateras om innan en redigering kan påbörjas. En rawbild är alltså en ofärdig bild som kräver lite arbete innan den kan publiceras. Men fördelarna med detta bildformat är många.

Om du vill kunna redigera dina bilder med precision och verkligen uppskattar denna process, kommer Raw-format att vara det allra bästa valet. Med detta format får du full kontroll på dina bilder och kan behandla dem exakt som du vill, utan att du är begränsad av raderat innehåll eller redan pålagda inställningar.

Det krävs lite träning, men är perfekt för att lära sig mer om bildredigering, då du måste göra jobbet helt själv.

Vilka tillbehör behöver man för att kunna använda Raw-bilder?

Samtliga digitala kameror kan justeras om för att kunna fota bilder i Raw-format. Det krävs därför endast en bra kamera för att du ska kunna ta dessa bilder och såklart ett väldigt bra bildredigeringsprogram som till exempel Photoshop eller liknande.

Då Raw-bilder är helt obehandlade kan du själv avgöra vilken skärpa och vitbalans du vill ha, vilket i sin tur ger dig öppna kort vad gäller att redigera dina egna bilder på hemmaplan eller i din studio.

Läs mer: Bästa böckerna för att komma igång med fotografering

Fördelar med Raw-format

Precis som bilder som tas vid filmfotografering, kan Raw-formaterade bilder få ett bredare omfång och samtlig information och detaljer kan fångas in i den tagna bilden. Detta är en positiv anledning och populär orsak till att många fotografer älskar just detta format.

Eftersom du även kan formatera om bilden till ett positivt format, för att kunna redigera bilden i redigeringsprogram är det ett format att föredra, då det ger dig mer kontroll och där bilden kan manipuleras exakt som du vill.

Samtliga digitala kameror har möjlighet att spara bilden i Raw-format, vilket gör att du kan fokusera på vad du vill fånga upp och sedan ändra inställningarna efteråt. Samtlig information sparas i minnet, vilket gör att du kan skapa riktigt fina bilder och ta beslut efter fotograferingen om hur du vill ha bilden.

Detta kan du då inte göra om du tar bilder i till exempel JPEG-format. Då delar av informationen i bilden avlägsnas när du fotar, har du mindre möjligheter att ändra bildens inställningar i efterhand.

Varför inte välja detta format under din nästkommande fotografering, för att kunna redigera och behandla bilderna på ett bättre sätt. Skapa personliga bilder med Raw-format!