Undervattenshus till systemkameran – Rätt tillbehör för din systemkamera!

1. Sony MPK-URX100A2. Olympus PT-0593. Ewa-Marine U-AZ
Sony MPK-URX100AOlympus PT-059Ewa-Marine U-AZ

Om du kikar på marknaden efter kameratillbehör till din systemkamera kommer du ganska snabbt att stöta på begreppet undervattenshus till systemkamera eller dykhus som de också kallas. Vad innebär då detta? Ja, detta är ett tillbehör som skyddar din systemkamera mot vatten och som också gör det möjligt för dig att börja ta undervattensbilder.

Att investera i dyra vattentäta kameror som tål vattentrycket kan vara väldigt kostsamt och ger dig händelsevis inte alltid heller det den bästa upplösningen eller kvaliteten på bilderna. Ett undervattenshus till systemkameran kan då komma att lösa detta problem, men det är också viktigt att du köper en passande modell och kikar på ett undervattenshus som kommer att skydda din kamera, samt passar för de typer av vatten som du planerar att dyka ner i.

Med rätt undervattenshus kommer du att kunna investera i en systemkamera som fyller fler funktioner i ditt liv och som du även kan använda till olika typer av uppdrag. Systemkameran du väljer ska sedan ha ett passande undervattenshus på marknaden.

Hur väljer man rätt undervattenshus till systemkameran?

Om du redan har en systemkamera hemma som du gillar är första steget att hitta ett undervattenshus som passar och skyddar denna på ett optimalt sätt. Om man vill börja ta bilder under vatten så är det egentligen undervattenshuset som kommer vara den mer kostsamma investeringen. Den måste nämligen vara robust och skydda systemkameran från vattentrycket och såklart även säkerställa att fukt inte kommer in i tekniken.

Kombineras med ett bra kamerahus

Kamerahuset är sedan själva kameradelen utan fastsatt objektiv eller andra delar. Det finns flera mycket bra kamerahus som lämpar sig lite extra bra för undervattensbilder, där en stor fördel är om kamerahuset är ganska tystgående. Du vill inte skrämma bort fisken eller motiven som du vill fota, utan istället ha en chans att komma så nära som möjligt.

Spegellösa kameror är ett exempel på en typ av systemkamera som är mer tystgående och värt att kika på för dig som planerar att ta undervattensbilder och letar efter en full utrustning, det vill säga både kamerahus, objektiv och därefter ett passande undervattenshus.

Tre olika prisklasser på undervattenshus:

När du bläddrar igenom utbudet av undervattenshus till din systemkamera kommer du också se att prisskillnaden mellan olika modeller varierar kraftigt. Flera kostar flera tusenlappar eller mer, andra ligger på en prisnivå som understiger tusenlappen. Men varför skiljer då priset så markant och kommer en billigare modell verkligen att vara tillräckligt funktionell?

Det är framförallt materialet och vilka typer av kameror som dykhuset är skapat för som kommer att påverka dess pris. En mer robust modell som klarar av ett högre vattentryck kommer således göra att priset springer iväg en aning.

Nedan kan du läsa om tre utmärkande undervattenshus som du kan kika lite mer på. Gör ett val som baseras på din kamera och vilka typer av bilder du planerar att ta.

Premiummodell

Många rejäla undervattenshus är ganska kostsamma och passar då dig perfekt som arbetar med att ta bilder eller som har ett väldigt stort intresse för foto. Det finns flera utmärkande premiummodeller på marknaden, där vi framförallt vill slå ett extra slag för Sony MPK-URX100A.

En mycket funktionell modell som kommer att skydda din kamera och som står emot ett högre vattentryck och ett maximalt dykdjup på 40 meter.

Sorry, no prices available at this time.

För nybörjare

Varumärket Olympus har många prisvänliga systemkameror och deras undervattenshus Olympus PT-059 kommer då att bli ett perfekt komplement. Dykhuset klarar av ett maximalt dykdjup på upp till 45 meter och är tillverkad för att passa både nybörjare och professionella användare.

Vad vi även gillar lite extra med denna modell är hur enkel den är att använda och lätt att förstå sig på. Är det ditt första undervattenhus till din systemkamera är Olympus verkligen att rekommendera!

Prisvärda modeller

Sedan har du dykhus som har en annan design som mer liknar en kraftfull påse som du trär på kameran och använder när du tar undervattensbilder. Fördelen med dessa modeller, som till exempel Ewa-Marine U-AZ är att priset är betydligt bättre och att de kan användas till flera olika kameramodeller.

Men nackdelen är också att det maximala dykdjupet påverkas. Denna modell klarar till exempel av ett dykdjup på upp till 20 meter, så planerar du att dyka djupare ner än så, rekommenderar vi att du istället kikar på ett traditionellt dykhus som är mer rejäl i sin konstruktion.

Vad ska man tänka på när man fotar under vatten?

Att fota under vatten är en hel diskussion i sig, men vi tänker snudda lite på ämnet här för att du ska få en överblick på vilka kameratillbehör du behöver investera i och vad kameran ska kompletteras med. Det viktigaste när man fotar under vatten är att ha ett bra ljus. Vattnet kommer nämligen att absorbera en stor del av ljuset från kameran, vilket gör att du måste använda ett objektiv med bra blixt.

Utöver detta måste du såklart också ha bra dykarkläder och dykcertfikat om du vill komma längre ner under vattenytan. Vi hoppas att du med denna artikel har fått en bra överblick på hur du väljer ett passande undervattenshus och vad du ska tänka på när du väljer passande kamerautrustning.

Referenser och källor:

https://foto.moderskeppet.se/resurs/undervattensfoto-systemkamera/
https://www.kamerabild.se/fotoskolor/vi-f-rklarar/vi-f-rklarar-fota-under-vattenytan

Vi har jämfört undervattenshus avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Computersalg