Så väljer du rätt kamerastativ – hitta bästa stativet till din kamera!

Kamerastativet är möjligtvis det viktigaste tillbehöret du kan skaffa till din kamera. Men med oändligt många val för detta oumbärliga redskap kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. Vilka krav ska man ha på ett bra kamerastativ? Och vilken är bäst?

Här ger vi dig tips inför ditt köp. Men först, här kommer våra tre favoriter från marknadens bästa kamerastativ!

Topp 3 kamerastativ bäst i test

1. Vårt toppval! Peak Design Travel Tripod Aluminium

Vårt toppval kommer från en rätt ny tillverkare av fototillbehör. Peak Design tillverkar innovativa stativ, väskor och kameraremmar. Peak Design Travel Tripod är gjord i aluminium och väger endast 1,56 kilo. Samtidigt har modellen en hög maxbelastning på 9 kilo.

Kamerastativet kan fällas ihop mycket kompakt. Enligt Peak Designs reklam är den ungefär lika stor som en vattenflaska där den är hopfälld. Helt utfällt blir stativet cirka 150 centimeter högt.

Travel Tripod har en riktigt smart design, och har dessutom ett par praktiska extrafunktioner. Till exempel har stativet en inbyggd smart mobilhållare, och centrumpelaren har en krok där du kan hänga din väska. Glöm dock inte att räkna in vikten av din väska i maxbelastningen.

Lätt, smart, kompakt och funktionell – riktigt prisvärd.

2. Sirui T-2005X+G-20KX – Riktigt litet hopfällt

Sirui T-2005X+G-20KX är ännu ett kamerastativ som kan bli riktigt kompakt när det är hopfällt. På grund av dess 5-delade ben kan det som minst bli endast 34 centimeter långt. Utfällt kan stativet bli 144,5 centimeter högt. Dessutom kan stativet bli så lågt som 13 centimeter då man kan vända på mittpelaren.

Med en vikt på endast 1,4 kilo är Siruis stativ inte bara fantastiskt litet utan också riktigt lätt. Det gör det ännu mer imponerande att kamerastativet har en maxbelastning på hela 12 kilo. Detta beror delvis på att modellen är tillverkad i aluminium, vilket håller stativet lätt men också tåligt. Alltså är modellen också mycket hållbar.

Detta är ett perfekt stativ för dig som vill ha ett lätt och litet stativ som fortfarande klarar av mycket vikt och håller länge – det kallar vi en bra investering!

3. Manfrotto MT055XPRO3 – Rejält med fällbar mittpelare

Vårt sista tips är Manfrotto MT055XPRO3. Detta kamerastativ är lite tyngre, med en vikt på 2,5 kilo. Fördelen är att dess maxlängd är längre på hela 170 centimeter. Detta är alltså ett bra alternativ för dig som vet med dig att du vill ha ett högre stativ.

Att modellen är lite rejälare och är tillverkat i aluminium betyder också att den är mycket slitstark och hållbar. Det gör kamerastativet mer prisvärt, då du kan använda modellen längre.

En annan fördel med Manfrottos stativ är en fällbar mittpelare, vilket innebär att du kan lägga mittpelare horisontellt utan att montera av kameran. Den har också spagatläge, vilket innebär att du kan lägga stativet nästan platt på marken och få riktigt låga vinklar. Med Quick Power Lock har modellen också väldigt kraftfulla lås som också är lätta att öppna och stänga.

Varför behöver man ett kamerastativ?

Det finns många anledningar till att använda ett stativ. En anledning är om du behöver ha många bilder från exakt samma avstånd och vinkel. Då kan ett stativ vara oumbärligt.

Andra anledningar är om du vill ta nattbilder, ha lång exponering eller ta bilder med hög kvalitet i dåligt ljus. Om du har ett stativ kan du nämligen fota med lägre ISO-värde.

Med ett stativ kan du dessutom ha större skärpedjup än när du fotar på fri hand. Till sist kan stativet naturligtvis också vara mycket användbart när du då och då vill vara framför kameran istället för bakom den.

Stativ med eller utan huvud?

Ett stativ är uppbyggt av två delar, stativbenen och stativhuvudet. Benen är delar som står stadigt på marken, medan huvudet är det som du kan ställa in kameran på. När man pratar om stativ menar man oftast produkten som har både huvud och ben. Dock är det inte sällan att man kan köpa stativbenen utan huvudet.

Om du köper stativben utan huvud måste du naturligtvis köpa till ett huvud. Många tycker självklart därför att det är smidigare att köpa ben och huvud på samma gång. En fördel med att köpa bara benen är dock om du har något specifikt krav på huvudet.

Olika typer på stativhuvud är kulled, trevägshuvud, videohuvud och gimbal. Kanske är det inte foton du är ute efter, utan videos? Då är det just ett videohuvud som du behöver, och då kan det passa att köpa det stativ du vill ha och köpa till ett videohuvud.

Vad ska man tänka på när man väljer ett kamerastativ?

Det finns massvis med saker att ha koll på när du ska välja ett kamerastativ. En av de viktigaste specifikationerna att kika på är kamerastativets maxbelastning. Om du har en del utrustning är det bra om stativet klarar mer än bara ett par kilo. Stativet behöver bära all din utrustning, och dessutom lägger du på lite extravikt när du hanterar kameran.

Det är också en bra idé att skaffa ett stativ som passar din höjd. Se därför gärna till att höjden är anpassbar och tillräckligt hög för dig.

Vikten och stabilitetens betydelse

Stativets vikt är naturligtvis också någonting att ha i åtanke, då du kanske känner dig lockad att lämna stativet hemma om det är för tungt. Kamerastativ i aluminium är ofta båda lätta och inte lika dyra som de i exempelvis kolfiber.

Till sist är stativets stabilitet mycket viktig. Tyngre betyder inte alltid mer stabil. Det är därför bra att göra lite research innan och se vad kunder säger om stativet du funderar på.

Unboxing av Peak Design Travel Tripod Aluminium

Lämna en kommentar