Saker du behöver för att ta studiobilder hemma

Tillbehör för studiobilder hemma – Med dagens teknik och fotoutrustning kan du ta professionella studiobilder utan att faktiskt behöva uppsöka en studio. Genom att investera i rätt utrustning, fototillbehör och studiobelysning kan du få dina nära och kära att tro att bilderna har tagits av en professionell fotograf.

Vad du behöver investera i, beror lite på din boendesituation, storlek på rummet och vilka typer av bilder som du planerar att ta. Ta dig därför en liten funderare på vad som kommer att underlätta för dig och basera dina inköp på detta.

I denna artikel har vi listat allting som du bör införskaffa för att kunna ta riktiga proffsbilder på hemmaplan. Vi har även valt att inkludera lite extra tillbehör och verktyg som förbättrar bildkvaliteten och ger riktigt fina bilder. Passar dig som har en något större budget och som vill kunna få en bättre helhetskänsla under själva fotograferingen.

Val av kamera och belysning

Det är framförallt två saker som kommer att göra stor skillnad under fotograferingen och som kan förvandla ditt hem till en professionell studio. Detta är då dels vilken kamera du använder och hur belysningen ser ut i ditt hem.

Basera valet på vilka typer av bilder som du planerar att ta och om du vill använda naturligt eller artificiellt ljus. Fördelen med att investera i belysning är till exempel att du kan fotografera porträtt eller likande, oavsett vilken tid på dygnet det är. Du kan dessutom anpassa ljuset mer efter den bild som du planerar att ta.

Men hur kan du välja rätt kamera och belysning för att vara skräddarsydd för just dig?

Att tänka på vid val av kamera

För fotografering på hemmaplan där du inte behöver ta filma eller ta actionbilder, kommer en systemkamera att ge dig flest fördelar. De har en inbyggd teknik som är mer avancerad och kan användas tillsammans med olika objektiv för att skräddarsys efter dig och ditt behov.

Vid val av systemkamera ska du dels kika på vilka typer av objektiv som den är kompatibel med, hur tung och stor den är att hantera, samt vilka fotomöjligheter du får som användare. Men oavsett vilken systemkamera du väljer kan du i jämförelse med till exempel kompaktkameror få en betydligt bättre bildkvalitet och en kamera med fler funktioner.

Den enda nackdelen med systemkameror är att de är lite tyngre, då framförallt om du kombinerar en systemkamera med ett tyngre objektiv. Men för dig som planerar att använda kameran i din hemmastudio kommer detta således inte vara en större begränsning.

Att tänka på vid val av studiobelysning

Inom fotovärlden är det framförallt två olika typer av studiolysen som gör det enklare att fota med blixt. Detta är paraply eller softbox.

Paraply som är vita är ett vanligt första inköp som gör stor skillnad. Detta tillbehör hjälper till att forma ljuset när du fotar med blixt. Det är ett mindre kostsamt val och skapar bättre ljusförutsättningar och bilder. Softbox är ett bättre inköp om du vill ha mer kontroll på ljuset. Denna typ av belysning ger även ljuset en bättre riktning och går att inköpa i mängder av olika storlekar.

För att ge dig en bra grund för att ta porträtt eller andra foton kommer en fotobakgrund att göra stor skillnad. En blank bakgrund gör att du kan justera ljuset bättre och underlättar vid redigering av bilderna.

Tillbehör till kameran

Vad som gör att du kan anpassa din kamera och göra den mer multifunktionell är val av passande objektiv.

Porträttobjektiv på mellan 50-200 millimeter ger dig bättre förutsättningar att kunna ta fantastiska porträtt. Om du vill ta med dig kameran ut och fotografera natur eller omgivningen från fönstret, kommer istället ett 8-35 millimeter objektiv vara ett bättre val. Detta objektiv gör att du kan få ett bredare omfång och djup i bilderna.

Säkerställ också att du har ett stabilt och justerbart kamerastativ och ett skönt kameraband eller kamerabälte, när du vill ha lite mer rörelsefrihet under användningen.

Framkallning och fotoprinter

För att du inte ska behöva slösa tid och pengar på att uppsöka en fotobutik och framkalla dina bilder är det några investeringar som kommer att underlätta. Om du endast kommer att använda dina bilder för digitalt bruk, är detta inte en kategori för dig. Men om du vill kunna skriva ut dina bilder med en optimal upplösning för att skapa portfolios eller för en utställning bör du kika vidare i artikeln.

Efter att du har redigerat bilderna kan du skriva ut dem i en fotoskrivare. Säkerställ att den modell du väljer har en bra upplösning och att den klarar av flera olika stora ark. Det är även viktigt att den kan användas med olika papperstyper och även glansiga papper om du vill skapa fotoböcker eller liknande.

Vid köp av fotoskrivare ska du kika på vilka typer av patroner som maskinen använder sig av, samt att den är enkel att använda och att du kan skriva ut bilderna direkt från redigeringsprogrammet. Detta resulterar i en bättre utskrift och ett foto som är så verklighetstroget som möjligt.  

Om du föredrar kan du självklart även framkalla dina bilder i en fotobutik.

Skapa en portfolio – tänk steget längre

Att bygga upp en studio hemma för att kunna ta studiobilder under dygnets alla timmar är såklart optimalt om du älskar att fotografera. Du behöver heller inte investera i en separat fotostudio, som kan kosta enorma summor varje månad.

Om du vill kunna ta steget längre och ta klivet in i den professionella marknaden och kunna få betalt för dina bilder är det viktigt att du kan visa upp dina foton på ett mer praktiskt sätt. Skapa en portfolio som du kan dela med bolag eller företag.

Att fota är fantastisk roligt och genom att investera i rätt produkter och tillbehör, kan du förhöja upplevelsen ytterligare. Oavsett om du arbetar som fotograf eller inte, kommer en hemmastudio att ge dig mängder av fördelar.

Lämna en kommentar