Hitta rätt kamera för dig – En komplett kameraguide för dina behov

Olika fotografer har olika behov. Ska man ha digitalkamera, systemkamera eller kompaktkamera? Intresserad av videografi? Kanske du då sitter och väljer mellan filmkamera och actionkamera. Att hitta rätt kamera är inte det enklaste, men i denna guide kommer vi att gå igenom allt man behöver tänka på för att välja den kamera som bäst passar behovet. Förhoppningsvis kommer du känna dig säker på ditt kameraval när du nåt botten av denna sida.

Olika kameror för olika behov

Att välja rätt kamera beror på vad du vill fånga, om det är foton eller film, porträtt eller sportbilder. I denna köpguide går vi igenom olika kameratyper och vad de bäst gör. Vi går också igenom olika funktioner på kameror, som du möjligtvis letar efter eller behöver.

Kompaktkameror – den digitala minstingen

Kompaktkameror är digitala kameror som är mindre i storleken än systemkameror. Dessa kameror kommer i massa olika utföranden och trots att de är små i storleken, kan man hitta många bra kompaktkameror packade med teknik.

Eftersom det finns så många olika typer av kompaktkameror så är detta ett populärt val för både nybörjare och mer avancerade fotografer. Det finns både användarvänliga kameror och professionella, mycket utrustade kameror.

Kompaktkameran är marknadens lättaste och smidigaste kamera och finns tillgängliga för alla olika budgetar. Deras storlek gör dem perfekta att slänga ner i väskan för en vandring i skogen eller för en picknick på stranden.

Systemkameror – med avancerad teknik och fler funktioner

Systemkameror är kompaktkamerans storebror och är större kameror som alltid är packade med teknik och funktioner som avancerade fotografer älskar – därför är systemkameror alltid den professionella fotografens val.

Systemkameror erbjuder bästa bildkvalitén och kan fånga även de minsta detaljerna av en scen, vare sig det är porer på huden eller flygfrukter från en maskros som bärs iväg med vinden. På systemkameror kan man även byta ut optiken, till skillnad från kompaktkameror som har fasta objektiv, så att man kan anpassa kameran till typen av fotografering man gör.

Möjligheten att byta ut objektivet gör det möjligt att ta en perfekt bild av vad du än vill. Exempelvis kan du använda dig av ett porträttobjektiv, som vanligtvis är utmärkt med 50-200 mm. För närbilder eller ett landskapsobjektiv, ofta med ett objektiv på 8-35mm, kan du fånga en bredare bild av naturen.

Systemkameror är dock större i storleken än kompaktkameror och inte de mest lättpackade kamerorna, därför är de inget som de flesta människor har möjlighet att bära med sig varje dag. Med systemkameror och kompaktkameror får du då överväga om du lägger störst vikt på smidighet eller bildkvalité samt funktion. De flesta professionella fotografer väljer systemkameran varje gång, då du har fler fotomöjligheter.

Actionkameror – fångar äventyr i farten

Där det är mycket som händer på en gång vill actionkameran vara med. Det hör man nästan på namnet. Svarta backen i Åre? Packa actionkameran. Upp för Kebnekajse? Återigen, packa actionkameran. Denna typ av kamera är allra bäst på att fånga intensiva äventyr där saker går fort och används flitigt av friluftsentusiaster.

GoPro-kamerorna är exempel på en populär typ av actionkamera. Dessa fästs på kroppen och sparar ditt äventyr helt utan att du måste kontrollera kameran – det lämnar båda dina händer fria till att leva livet fullt ut.

Filmkameror – filma professionella videor på egen hand

När du tänker på filmkameror kanske du tänker på 90-talets lågupplösningskameror som alla familjer drog ut när det var dags för firande, vare sig det var bröllop eller student. Numera är filmkameror mycket mer än så. De kan filma i 4K-upplösning, ha bildstabilisator och WIFI-anslutning.

Du kan alltså filma en professionell video helt på egen hand!

Sensorstorlek – en viktig del när du köper kamera

Sensorstorleken kontrollerar hur mycket ljus som kameran fångar upp, vilket i sin tur bestämmer hur väl detaljerad bilden blir. Av den anledningen är sensorstorleken en av de viktigaste sakerna att tänka på när man köper en ny kamera.

En större sensor, till exempel en fullformatssensor, fångar alltså upp mer ljus och ger en större bild än en mindre sensor. En liten sensor beskär bilden och ger bilden kortare skärpedjup.

Man brukar välja kameror med större sensor för att fånga vida bilder där man vill ha tydliga detaljer överallt, både i förgrunden och bakgrunden, samt i dynamiken av färgtonerna. Därför brukar större sensorer även användas för att fotografera landskap och natur.

Personliga förutsättningar

Att välja rätt kamera handlar naturligtvis inte bara om en kameras teknik, men också till stor del på dig själv, dina förutsättningar och mål. Nedan kommer lite punkter på sådant som du kan tänka på inför ditt val av kamera.

Vad har du för mål med ditt fotograferande eller videofilmande?

Har du ambitioner av att bli en seriös fotograf, vill du fota högkvalitativa bilder på din fritid eller är du intresserad av att bara fotografera lite speciella ögonblick i livet? Dessa är frågor som du kan fråga dig själv, eftersom det kommer att hjälpa dig begränsa dina val.

För dig som bara är intresserad av en kamera som lätt kan slängas ner i väskan för att lätt tas upp på fester och resor kanske en lite kompaktkamera räcker, då man varken behöver spendera mycket pengar eller kunna mycket om kameror för att kunna använda dem.

Har du större ambitioner med ditt fotograferande eller videofilmande blir du nog mer nöjd med en systemkamera eller action-/filmkamera. Visst är det en större investering, men det är trots allt något som kommer att hålla i flera år och som kommer stötta dina planer och mål och hjälpa dig bli bättre på din konst.

Tips för funderingar

  • Vill du arbeta mer med fotoredigering i efterhand? Då är det bra med en kamera som kan ta bilder i RAW-format.
  • Vill du filma? Tänk då på kamerans inbyggda mikrofon, detta kommer att avgöra hur bra ljudkvalitén är. Kameror har sällan bra inbyggd mikrofon, så tänk därför också på att du kan behöva köpa till en mikrofon som du kopplar till kameran.
  • Vad är din budget? Kompaktkameror är generellt sätt det mer budgetvänliga alternativet. Men om du är en nybörjare som vill bli mer seriös med fotografering, ingen fara – även systemkameror finns nu tillgängliga till relativt låga priser. Du kan hitta bra kameror från stora företag som Canon och Nikon för några tusenlappar.
  • Vill du använda en digital kameraskärm eller en sökare när du tar bilder?

Slutligen

Det finns en del kameratyper att välja mellan, och olika kameror uppfyller olika behov. Vi hoppas att denna guide har gett dig en bra grund till vad olika kameratyper kan erbjuda dig och hur du kan anpassa dessa kameratyper till dina egna behov.

Kom ihåg – det är inte alltid så att den största och dyraste kameran är bäst. Tänk på vad du vill få ut av fotograferandet och videotagandet först.

Lycka till!

Läs mer:
Fotoskolan 1
Fotoskolan 2