Så här gör du en fotobok snabbt och enkelt! Snabb fotobok med barnen, hunden eller från semestern!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Smartphoto.se

En fotobok kan bli en fantastisk och personlig gåva till en vän, partner eller familjemedlem. Det kan också vara ett kul sätt för dig att spara dina minnen från ett specifikt event, kanske en semester eller ett studentfirande. Möjligheterna med fotoböcker är ändlösa, och det behöver inte vara särskilt svårt att skapa denna bok av minnen.

Vi har skapat denna guide kring hur du gör en fotobok snabbt och enkelt med ett par kreativa och roliga knep!

1. Välj storlek på dina bilder

Hur stora vill du att bilderna ska vara i din fotobok. De vanligaste storlekarna som du kan välja mellan är – M, L och XL – för din fotobok. De tre olika storlekarna ger dig möjlighet att bestämma hur stora du vill att bilderna ska vara, eller om du vill bibehålla små bilder men ge dem en passepartout-effekt med de större fotoböckerna.

Fotoböckerna kan även vara liggande, stående eller kvadratiska. Liggande fotoböcker har längre bredd och kortare höjd, medan stående fotoböcker har kortare bredd och längre höjd. Kvadratiska fotoböcker har samma mått på varje sida. Vad som passar dig bäst beror på vad det är för typ av foton du vill ha i fotoboken.

Dels kan du tänka på bilderna du har valt ut, och om de flesta av dem är tagna liggande, eller om bilderna du har valt är stående. Då kan du välja fotoboken som passar majoriteten av den bild typen du har. Generellt sett så brukar landskapsfotografi tas liggande och porträtt tas stående, alltså, om du vill ha en fotobok med landskapsbilder så är det bättre med en liggande bok och om du vill ha porträttbilder så brukar stående passa bättre.

Kvadratiska fotoböcker är rätt versatila och passar olika typen av fotografi. Men vi gillar särskilt att fylla de kvadratiska fotoböckerna med Instagram-bilder, då många av dem redan är i den formen!

2. Välj omslag efter fototema

Innan vi går in på insidan av fotoboken kan du välja vilken typ av omslag du önskar att boken ska ha.

Bokens omslag är en av de viktigaste delarna av fotoboken – de ger ett intryck av vad boken kommer att innehålla, innan man öppnar den. Trots att det sägs att man inte ska döma en bok av omslaget, så är det rätt svårt att inte göra det.

Du kan exempelvis välja mellan läderomslag, linneomslag eller ett personligt omslag. Ett personligt omslag är en bild eller text som du själv väljer, som kommer pryda bokens framsida. Du kan också kombinera bild och text. Det här är ett fint och populärt val för exempelvis bröllopsfotoböcker, då omslaget kan uppvisa det glada, nygifta paret.

Du kan också välja mellan ett svart omslag i läderimitation eller ett texturerat omslag i naturfärgat linne. Sedan kan du också välja om du vill ha ett hårt eller mjukt omslag. Väljer du läderomslaget eller linneomslaget så får du ett hårt omslag som är robust, håller länge och har bra kvalitet. De personliga omslagen finns tillgängliga med både hårt och mjukt i storlekarna M och L, och bara med hårt omslag i storlek XL.

3. Välj bindning

Lay Flat-bindning, standardbindning eller spiralbindning? Vilken ska man ha? Vilken bindning din fotobok har påverkar vilken typ av omslag den får, och vice versa. Så, har du redan valt en omslagstyp som du är nöjd med, så kan det vara så att du bara får ett val för bindning.

Lay Flat

Lay Flat-bindning är en typ av bindning som gör att sidorna av boken ligger helt platt, så att sidorna inte vänder sig själva när boken ligger på sin rygg. Detta är suveränt för landskapsbilder som tar upp ett helt uppslag och gör det dessutom enklare att bläddra i boken.

Alla fotoböcker med hårt omslag – personliga, läder och linne – kommer med Lay Flat-bindning.

Standardbindning

Standardbindning är då sidorna och omslaget har limmats ihop för att ge boken en hållbar kvalitet. Denna typ passar bara för tunnare fotoböcker som inte har särskilt många sidor.

Spiralbindning

Denna typ finns tillgänglig för fotoböcker med mjukt omslag. Spiralbindningen garanterar att sidorna inte viker över sig själva, och gör det dessutom möjligt för dig att vända bokens ryggar mot varandra, så att du kan titta på en sida i taget.

4. Välj fotobokspapper

Fotoböcker finns oftast i tre olika papperstyper:

  • Standardpapper 300 gram
  • Matt papper 300 gram
  • Blankt papper 300 gram

Beroende på vad för känsla du vill ha i din fotobok kan du därmed även välja vilken papperstyp som kommer passa bäst till just din bok.

5. Fyll och strukturera boken

Äntligen har vi kommit till bokens insida!

Många fotoböcker kommer med ungefär 20 sidor. Dessa sidor kan du fylla med vilka bilder du vill! Fördelen med att göra en egen fotobok är att det är lätt för dig att designa boken från start till slut. Ditt första val kommer vara att välja bokens framsida, och om du har valt personligt omslag så har du särskilt många val! På sidor för fotoböcker finns många olika designs du kan välja mellan.

När det sedan är dags att fylla boken med själva bilderna kommer du att se en förhandsvisning av bokens slutdesign, där du trycker på de tomma utrymmena för att lägga i fotona. Du kan lägga lätt lägga in foton från Facebook, Instagram och Google, samt självklart din dator, mobil, surfplatta eller USB-sticka.

I själva redigeringen kan du också ändra layout, lägga till text, symboler, ramar och leka med effekter. På så vis kan du göra fotoboken mer personlig, eller ge den en viss look som du tycker om. Här kan du vara riktigt kreativ! Och förhandsvisningen gör det enkelt att se hur slutresultatet kommer bli.

Det är viktigt att bilderna som du lägger upp har bra upplösning, annars är det risk att de blir oskarpa när boken väl printas. För att förhindra att detta händer så ska du välja så högkvalitativa som möjligt, och om bildens upplösning inte är tillräckligt bra, så kommer företaget du skickar bilderna till att meddela dig direkt på redigeringssidan.

Om du vill ha fler än 20 sidor kan du enkelt lägga till sidor. En sida för egen design av fotobok – Smartphoto tillåter exempelvis upp till 100 bilder, dock kommer en merkostnad för varje sida du lägger till. Priser skiljer sig från fotobok till fotobok.

6. Slutligen – lägg din beställning!

Nu när fotoboken är klar är det bara att lägga en beställning och vänta på att ett team kunniga ser till att din vision blir till verklighet. Detta kanske är den svåraste delen, eftersom du måste vänta på att faktiskt få hålla din fotobok i handen – efter att du designat den så noga!

En personlig fotobok har potential att bli en riktigt suverän present eller ett sätt för dig att minnas något speciellt. Vi hoppas vår guide har gjort det lätt för dig att första hur du enkelt och snabbt kan göra din egen fotobok genom att vara kreativ och ta hjälp av kunniga företag för fotoböcker på nätet!

Lämna en kommentar