Lär dig fotografera manuellt med din systemkamera – en guide för fotografer som vill använda sin kamera utöver AUTO-läget!

Lär dig fotografera manuellt med din systemkamera – För en nybörjarfotograf som börjat lära känna sin kamera och dess inställningar kan det vara en bra idé att nu istället börja fota manuellt med din systemkamera. Det är ofta inte kameran som avgör om det blir en bra bild, utan dina inställningar. När du fotografera på AUTO kommer dina bilder nästan att se likadana ut, oavsett vilken kamera du använder.

Vi har listat 5 sätt till att lära dig fotografera manuellt med din systemkamera och få bättre bilder!

1. Ställ in kameran på “M”

Det första du behöver göra är att ställa in din kamera på “M” för att kunna börja fotografera manuellt. Denna inställning betyder att din kamera har gått ifrån AUTO-läget och att det nu istället är du som bestämmer vad din kamera ska göra. Detta kan kännas lite läskigt i början och det tar tid för alla nybörjarfotografer att på kläm på detta. När du har din kamera inställd på det manuella läget behöver du ändra inställningarna beroende på bland annat ditt ljus, motiv och vilken slags känsla du vill ha i bilden.

De inställningar som du nu istället behöver ha koll på själv är ISO, bländare och slutare för att exempelvis få bilder med skarpa motiv och suddiga bakgrunder eller leka med ljuset och under -eller överexponera för att få fram dina önskade bilder. Får du koll på dessa inställningar och hur de kan göra att du får fram snyggare och framförallt mer professionella bilder så har du kommit långt. Övning ger färdighet!

2. Manuell fokusering

De flesta som precis börjat med fotografering använder sig av autofokusering när de tar bilder. Detta delvis på grund av att dagens autofokusfunktioner är mycket avancerade. Det är dock mycket effektivare att använda manuell fokusering, och det föredras av många proffsfotografer. Du kan med manuell fokusering få effekten av ditt motiv som skarpt, medan bakgrunden blir suddig.

Vid makrofotografi, där motiven är mycket små är det också fördelaktigt att använda dig av manuell fokusering, då skärpan hamnar exakt där du vill ha den. Genom att fokusera manuellt får du full kontroll över vart du ska lägga skärpan i bilden.

Detta gör du genom att vrida på fokusringen tills du ser att ditt motiv är skarpt. Skärpan läggs på ett visst avstånd när du vrider på fokusringen manuellt, och till skillnad från autofokussystemet blir det mycket lättare att välja rätt punkt att fokusera på. 

På de flesta systemkameror kan du få hjälp med att ställa in skärpan när du använder manuell fokusering. Detta hjälpmedel kallas för Focus Peaking på de flesta kameror. Med denna inställning visas de skarpa delarna av bilden med en ljusare omkrets i antingen vitt eller rött på din skärm. Med manuell fokusering behöver du också tänka på hur stor din bländaröppning är. Om bländaren är helt öppen, får du ett väldigt litet skärpedjup. Detta gör det svårare att använda den manuella fokuseringen. Vi går igenom mer om bländaren och dess funktion här nedan.

3. Bländaren och korta samt långa skärpedjup

Bländaren är den del av kameran som reglerar mängden ljus som släpps in i kameran. På systemkameran kan du hitta detta genom att titta på inställningen som heter “F”. Bländaren går i ett flertal olika steg och detta skiljer sig en del beroende på vilken kamera du har, men också på vilket objektiv du använder.

Här bestämmer du hur stort eller litet skärpedjup du vill ha för dina bilder. Ett kort skärpedjup gör att ditt fokuserade motiv blir skarpt medan bakgrunden blir suddig. Med det korta skärpedjupet vill du släppa in så mycket ljus som möjligt och detta lyckas du med genom att ha ett litet bländartal. Vill du istället ha skärpa i hela bilden så bör du ha ett så högt bländartal som möjligt.

4. ISO-tal och hur det påverkar slutartiden

För de flesta situationer används Auto-ISO i kameran, detta gör att du slipper fundera kring vilken ISO inställning du bör ha vid ljusförhållanden som skiftar. Genom att höja eller sänka ISO-talet så påverkas slutartiden. Ju högre ISO-tal du har, desto kortare blir din slutartid. Viktigt att ha i åtanke är dock att med ett högre ISO-tal blir din bild mer brusig och får mindre kontrast.

Att själv välja ISO är exempelvis mycket effektivt när du vill få fram stämningen under nattfotografering med bland annat gatljus eller konsertbilder med hög kontrast. Om du har Auto-ISO på här försöker din kamera få en jämn exponering, vilket resulterar i en betydligt ljusare bild än vad du ser med blotta ögat. Om du istället manuell väljer ett lägre ISO-värde än vad din systemkamera föreslår, får du fram en exponering som är mer stämningsfylld.

För konsertbilder kan Auto-ISO ge en ofokuserad bild för att så många detaljer som möjligt ska komma med. Om du istället manuellt väljer ett lågt ISO-värde och en stor bländaröppning, tillsammans med justering av slutartiden tills du ser att bakgrunden blir helt svart får du ett mer fokuserat resultat.

5. RAW-format för efterredigering

Om du har planerat att efterredigera dina bilder så är det viktigt att du alltid fotograferar i RAW-format. Om du sparar dina bilder i JPEG-format är det mycket svårt att göra någonting med bilderna i efterhand. Detta eftersom bilderna blir mindre och det blir svårt att ändra i dem utan att det ser konstigt ut.

Om du vet med dig att du inte kommer vilja redigera dina bilder alls kan du dock fotografera i JPEG-format, då färgerna blir klarare och du får till en bättre kontrast, samtidigt att dina fotografier tar mindre plats.

Slutligen om att fotografera manuellt med systemkamera

Som med all fotografi blir de bästa bilderna tagna genom att du testar dig fram, med ett flertal olika inställningar och olika motiv. Alla fotografer har sina egna favoriter av inställningar, beroende på vilken fotograferingsstil de föredrar, så det finns egentligen inget som är rätt eller fel. Genom att fotografera mycket och ofta lär du dig snabbt alla tips och trix för de bästa bilderna för varje slags fototillfälle!

Hur gör du när du vill fotografera manuellt med systemkamera? Skriv gärna en kommentar nedanför och dela med dig av dina tips till våra läsare!

Läs mer:
Undvik nybörjarfelen
Bok: Bättre bilder – fotoskolan. 1 : Viktor Sundberg lär dig ta kontrollen över kameran