Lär dig förstå olika ljus för att ta bättre bilder dygnet runt

För en nybörjarfotograf är ljusmätning inte någonting självklart. Det gäller att ha ett öga för varför kameran mäter ljuset som den gör, för att sedan manuellt kompensera för felmätningen. Med ett par enkla steg kan du lära känna din kamera bättre, förstå ljusets betydelse, och se vad du själv kan göra för att förbättra resultatet av din bild.

Vi går igenom olika ljus och de steg du kan ta för att ta bättre bilder dygnet runt!

1. Förstå ljusmätaren

I varje kamera finns det en ljusmätare. Den mäter ljusstyrkan i ditt motiv och genom denna information väljer kameran en kombination av slutartid och bländare. Det händer dock att det blir fel i mätningen. Detta beror på att kameran endast mäter reflekterat ljus. Det är alltså det ljus som har studsat mot en yta innan den når kameralinsen.

Det som är dåligt med reflekterat ljus är att motivets färg och reflektioner påverkar intensiteten för ljuset. Detta lurar ljusmätaren som tror att det faller mer ljus på motivet när det förstärker eller försvagar ljuset när det skapas en reflektion.

För att du ska kunna exponera helt rätt, bör du välja ut ljuset som ska mätas och tolka din ljusmätares tolkning av det. Denna konst kommer förbättra dig som fotograf avsevärt, eftersom du då även kommer kunna hantera svåra ljusförhållanden som exempelvis vinterlandskap och motiv som inte har nog med naturligt ljus över sig. Det bästa sättet att lära dig denna teknik är att experimentera och använda dig av olika exponeringar för att få fram det rätta ljuset.

2. Det naturliga ljuset och hur du hanterar det

Det naturliga ljuset beror både på vilken tid på dygnet du fotar, men även på vad det är för väder ute. Ett naturligt ljus kan hjälpa dig få fram fantastiska bilder om du vet hur du ska jobba med det.

Många professionella fotografer har som förstahandsval att fotografera den första timmen efter soluppgång eller sista timmen innan solnedgång, som även ofta kallas för de gyllene timmarna. Detta på grund av att det naturliga ljuset lägger sig som bäst just då. Det är inte för starkt och du får med ditt motivs detaljer med hjälp av ett mjukt och varmt ljus.

Undvik därför att fotografera i solljus mitt på dagen, då det kan ge skarpa skuggor som inte blir smickrande för exempelvis porträttbilder. Om du ändå vill ta bilder av människor under dagtid gör du det bäst genom att fotografera i skuggan eller vänta till eftermiddagssolen, som ger ett varmare ljus.

Att använda dig av det naturliga ljuset passar som allra bäst för landskapsbilder och stadsporträtt. Om du vill ta porträttbilder inomhus dagtid får du fram det mest naturliga ljuset om du stället ditt motiv vid ett fönster.

3. Få fram rätt vitbalans

Vissa ljus uppfattas som gulbruna, medan andra har en mer blå, kall ton. Våra ögon uppfattar och anpassar sig så färger ser likadana ut även i olika ljus. Men en kamera ser på ljusets färg mer objektivt. På samma sätt som kameran använder ljusmätning för att välja rätt exponering mäter den samtidigt ljusets färg automatiskt. Detta kallas för automatisk vitbalansering, AWB (Automatic White Balance).

Den inställningen justerar hur din kamera uppfattar ljuset och du kan därmed styra tonerna för ljuset som du vill ha det. Du kan ställa in vitbalansen så den kan kompensera för ljus som antingen är för varma eller för kalla. Som standardinställning är AWB därför att rekommendera för nybörjarfotografen för okomplicerade ljusförhållanden. 

Välj exempelvis fasta vitbalanslägen såsom dagsljus, molnigt, lysrör eller skugga beroende på vilket ljus du arbetar med för att få in rätt slags vitbalans i din bild. Dessa inställningar är dock endast tekniskt korrekta, men inte alltid bäst. En kreativ tolkning av ljuset är alltid att föredra beroende på vilka resultat du vill ha.

4. Fotografera rätt i mörker

Mörkerfotografering är en utmaning som ofta kräver mycket mer än att ha blixten på för att få fram smickrande bilder. Du behöver mycket ljusinsläpp och en del träning för att kunna förstå dig på mörkerfotografering. Här är det till din fördel om du använder dig av de manuella inställningarna.

Det är ofta till din fördel att ha manuell skärpa vid fotografering i mörker. Detta på grund av att kameran kan ha svårt att själv ställa skärpan i mörker. Fotograferar du utav stativ kan du behöva använda dig av en stor bländare så du kan hålla ner exponeringstiden för att hålla kameran stilla.

Även för mörkerfotografering gäller det att prova dig fram. Titta självklart på vad ljusmätaren visar, men du kommer troligtvis behöva göra justeringar. Kameran kommer vilja få bilden normalmörk, därför kan det vara bra om du ställer in kameran så den tror att den underexponerar bilden. Det resulterar i att det blir större mörka partier än normalt, vilket ofta är att föredra vid mörkerfotografering.

Nattetid är det riskabelt att ha Auto-läget på, då kameran själv bestämmer ISO inställningar och ljusinsläpp, vilket gör att ljuset kan tolkas fel. Om du även fotar i Raw bildformat ger det dig mer kontroll i form av justering av färgtemperaturer, vitbalanser och kontraster vid bildredigering.

5. Experimentera med olika ljus och inställningar

Fotografering handlar i grund och botten om erfarenhet och kreativitet. Det är därför mycket lärorikt att du experimenterar med olika inställningar och ljus för att se hur bildresultatet blir, beroende på hur du kompenserar ljuset och använder olika slags format och naturliga ljus. En god idé om du exempelvis fotar i naturligt ljus är att du fotograferar samma motiv vid olika tider under dagen så du lätt kan jämföra ljuset på dina bilder och även se vad du gillar bäst.

Genom att experimentera på detta sätt kommer du förstå hur ljuset fungerar och hur det ser ut på bild. Som med allt tar det tid att bemästra och fånga ljuset, men genom att fotografera ovanliga ljusförhållanden under olika årstider kommer du snart kunna se vilka inställningar du har fördel av att använda.

Lämna en kommentar