8 kameratillbehör för bättre bilder – Vi ger våra 8 bästa tips till kameratillbehör du kan köpa till din kamera!

Kameratillbehör för bättre bilder – Att införskaffa en bra systemkamera är A och O för att kunna ta professionella och mångsidiga bilder. Med kamerans många inställningar och funktioner kan du enkelt gå från bra till suveräna bilder på nolltid. Visste du dock att du med bra och smarta kameratillbehör kan höja nivån ytterligare och få fram ännu bättre bilder?

Vi har listat våra bästa 8 kameratillbehör för bättre bilder, oavsett tid på dygnet!

1. Kamerastativ

De allra flesta proffsfotografer använder sig då och då av kamerastativ när de är ute och fotograferar. Ett kamerastativs främsta uppgift är att hålla din kamera stabil under fotografering för att undvika oskärpa på dina bilder. Det är nämligen kamerarörelserna när du håller kameran fritt eller trycker på avtryckaren som gör att bilden ofta kan bli oskarp.

Det är extra nödvändigt att du använder dig av ett kamerastativ när du vill fotografera med en lång slutartid eller när du använder dig av ett teleobjektiv. Om du har en kamera som rör sig medan slutaren är öppen resulterar detta i suddiga bilder, vilket du självklart vill undvika.

2. Ett extra objektiv

När man haft sin systemkamera ett tag och lärt sig hur kameran fungerar med dess inställningar och funktioner är det många fotografer som känner att de växer ur det medföljande kitobjektivet. Genom att köpa till ett extra objektiv, exempelvis ett 50 millimeters kan du börja experimentera mer med dina inställningar och motiv.

Ett sådant objektiv finns hos de flesta kameratillverkare och fördelen med dessa är att de har lägre bländartal som gör det mer ljusstarkt och du får även ett mer avancerat och snyggt skärpedjup i dina bilder.

3. Extern kamerablixt

För fotografen som föredrar att fotografera i mörker kan en extern kamerablixt, som också kallas för speedlight vara det perfekta kameratillbehöret för bättre bilder. En extern kamerablixt ger extra ljus när omgivningen du ska fotografera i är alldeles för mörk. Vad som är fördelaktigt med en extern kamerablixt är att du kan få fram mer balanserade exponeringar när du fotograferar, vilket resulterar i bättre ljus i bilderna. 

Ytterligare ett smart tillbehör som har med den externa kamerablixten att göra är en softbox till din blixt. Genom att trä softboxen runt blixten mjukar det upp ljuset och ger en jämnare ljusspridning, som i sin tur gör ljuset mer naturligt och minskar de annars hårda skuggorna som blixten kan skapa.

4. Olika filter för olika ändamål

Att använda dig av olika filter kan också höja effekten på dina bilder, beroende på vad du vill ha för slutresultat. UV-filtret, exempelvis har en beläggning på glaset som blockerar ultravioletta ljusvågor. Det är ett transparent kamerafilter som ofta är billigt att införskaffa, men en bra investering då det skyddar det främre glaselementet på objektivet från smuts och repor.

ND-filtret används ofta vid landskapsfotografering, då det kan ge effekten på både moln och vatten att se mer suddiga ut för en drömlik känsla i bilden. ND-filtret blockerar ljuset från att nå in till kamerans sensor. Detta filter kan du därför använda när du vill testa och leka mer med dina kamerainställningar. ND-filtret ger dig friheten till längre slutartider och större bländare än som skulle vara möjligt utan det.

CPL-filtret minimerar reflektioner på ytor som vatten och glas som inte är metalliska. Om du exempelvis använder detta filter när du fotograferar vatten tar det bort reflektionerna och vattnet ser mer transparent och klart ut på bild. På samma sätt vid fotografering av himmel motverkar CPL-filtret reflektioner och gör att himlen får en fin klarhet och färg utan dimma eller luftföroreningar i bilden.

5. Motljusskydd

Om du fotograferar i starkt solljus kan ett motljusskydd vara ett mycket bra tillbehör att köpa för dina tänkta fotograferingar. Om du fotar i ett alldeles för starkt ljus som solen eller en annan ljuskälla kan de blända objektivet och orsaka ett så kallat “lens flare”. Detta innebär att ljuskällan skapar en inre reflektion bland glaselementen som når kamerans sensor. Detta orsakar en förlust av både färgmättnad och kontrast.

Med motljusskydd kan du blockera motljuset som kommer in i objektivet. Motljusskyddet kan också skydda det främre glaselementet från stötar, så om du går in i något så får motljusskyddet stöten och inte objektivet.

6. Reflexskärm för att reflektera ljus

Reflexskärmen eller reflektorn är ett verktyg som är mycket mångsidigt som används för att reflektera ljus, vilket hjälper fotografen vid fotografering. Det finns ett flertal olika skärmar beroende på vilket slags ljus du vill uppnå. 

  1. Svart – tar bort det reflekterande ljuset från motivet, och används ofta vid fotografering på blanka eller reflekterande ytor.
  2. Vit – Används när du vill uppnå mjuka reflektioner.
  3. Silver – Reflekterar en stor mängd ljus och ger en kall ton.
  4. Guld – Har en hög ljusreflektion och ger en varm ton, liknande ljus vid en solnedgång.
  5. Diffusorn – För att ändra hårt ljus till mjukt och används ofta vid fotografering vid direkt solljus.

7. Fjärrutlösare

Fjärrutlösaren är ett tillbehör till både din kamera och ditt stativ för att undvika att dina bilder blir suddiga. Precis som stativet är bra att använda för att dina bilder ska få sådan bra skärpa som möjligt, hjälper fjärrutlösaren att på ett ännu effektivare sätt minimera rörelsen av kameran.

Även om du har kameran på ett stativ kan det skapa oskärpa i din bild den sekund då du trycker på avtryckaren på kameran för att ta en bild, då rörelsen kan göra bilden suddig. Fjärrutlösaren är en avlägsen kontroll för kamerans avtryckare där du kan ta bilder med kameran utan att röra den och störa stabiliteten.

8. Redigeringsprogram

Som fotograf vill du oftast få fram så pass avancerade och professionella bilder som möjligt med enbart kameran och dess inställningars hjälp. Ett redigeringsprogram kan dock hjälpa med att ta din bild och dess färger till en helt ny nivå. Det finns en hel del gratisprogram som kan lägga till den sista detaljen till din bild för att få den att utmärka sig.

Vilka är dina favorit kameratillbehör för bättre bilder? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Läs mer:
Fototillbehör hos CDON
Läs hur man fotar utan stativ

Tack för att du lästa vår artikel, vi hoppas du har lärt dig något!