10 tips för att gå från nybörjare till proffs!

Vi är i en revolution – en kamerarevolution. De senaste 10-15 åren har fotografivärlden verkligen revolutionerats med utvecklandet av mobilkameror och kompaktkameror. Numera är det inte svårt att lära sig fotografera, när de flesta av oss går runt med en kamera i fickan hela tiden.

Med kameran på många av marknadens bästa smarttelefoner får man kameror som är riktigt bra, men en del föredrar fortfarande systemkameror för mer professionell fotografering. Vilken kamera du än föredrar, finns det en hel del du kan göra för att förbättra dina fotokunskaper.

Här har vi samlat ihop 10 enkla tips för att gå från nybörjare till proffs.

1. Skaffa avgränsning

När man har en ny hobby känns det ofta som att man vill och måste testa ALLT. Men det bästa för din utveckling är egentligen om du fokuserar på en grej.

Det betyder inte att du inte kan utforska olika typer av fotografi, men när du har testat runt lite så kommer du ha en känsla av vad du gillar bäst – håll dig då till det. Till en början i alla fall. Bemästra din mobilkamera först, innan du rör dig till en systemkamera, till exempel.

Det gör hela hobbyn mindre överväldigande, och du får en större chans att faktiskt utveckla dina kunskaper.

2. Byt motiv

Många fotografer fastnar på det att de alltid fotar samma saker. Vi lovar, det här är något du kommer göra ändå, men var i alla fall medveten om att det inte är ett bra mönster om du i allmänhet vill förbättra din fotografering.

Det är viktigt att du fotar olika saker. Personporträtt, fotografi på djur, under dagtid, på natten, landskapsfotografi, vattenfall – vad du än vill. Men testa dina kunskaper och gör något nytt så ofta du kan.

När du byter motiv öppnar du ögonen för nya tekniker.

3. Skaffa inspiration

En sak som nybörjarfotografer ofta känner är att de inte har en egen grej som de är experter inom. Fotografi är allmänt kul, men man vet inte vad man själv är bäst på.

Vad du är bäst på får du reda på med tiden, men en sak du kan göra är att börja skaffa inspiration på sådant som du vill fota. Det kan vara allt från typ av landskap, porträtt, färgskalor till redigeringstyper.

Om du hittar en eller flera fotografer som har en stil som du älskar kommer du få inspiration till dina egna foton. Och ett sätt att bli bättre på fotografering är genom att härma andra, vilket är något du kan göra om du tar inspiration från din favoritfotograf.

Med tiden kommer din egen stil födas, som resultat av all den inspiration du har samlat och använt som bas för ditt eget fototagande.

4. Använd olika kompositionstekniker

Vi har kommit till de praktiska tipsen. En professionell fotograf tänker på bildens komposition, och hur denna påverkar bildens sammanhållning och känsla.

En bild kan helt och hållet förändras bara med komposition. Men vad är komposition? Nedan går vi igenom några av de mest använda kompositionsteknikerna.

Tredelningsregeln

Denna innebär att man delar upp bilen i 9 lika stora rektanglar, de flesta kameror kommer automatiskt med detta nät. Sedan placerar man det man vill framhäva där linjerna möts.

Detta framhäver bildens motiv på ett intressant sätt.

Mönster och symmetri

Mönster och symmetri kan framhäva bildernas motiv och skapa sammanhållning. Denna kompositionsform gör bilden harmonisk och spännande samtidigt, och tar bort störande detaljer från bilden.

En bra bild med mönsterkomposition ska brytas. Det innebär att det är något på bilden som stör harmonin och fångar betraktarens intresse.

Använd ledande linjer

Genom att använda linjer i fotografier så leder du betraktaren någonstans. Målet måste inte alltid synas på bild, utan bilden kan bara leda betraktaren till något bortom det bilden fångat, vilket ger en spänd och nyfiken känsla.

Denna typ av komposition är superbra att använda när du vill leda blicken och skapa mystik.

5. Räta upp horisonten

En av de viktigaste tips vi kan dela med oss av är att räta upp horisonten. När du har börjat göra detta så kommer du märka just hur stor skillnad det gör.

När horisontlinjen på bilden är rak ger du bilden harmoni. Dessutom gör det att man kan fokusera på det du faktiskt vill visa på bilden, istället för den sneda horisontlinjen. Tänk till exempel att du tar bild på en solnedgång över vatten, men horisontlinjen är helt sned. Vad tror du betraktaren kommer att se först?

När du har blivit van med att fota raka horisontlinjer kommer du märka just irriterande det är att se på en sned sådan. Lyckligtvis är det inte något man behöver stressa över onödigt mycket, då man ofta kan fixa en sned horisontlinje i redigeringsprogram i efterhand.

6. Lär dig fokusera rätt

En annan kunskap som kommer förvandla dina fotografier är att fokusera rätt.

Rätt fokus hjälper dig hålla hela bildens fokus. Med fokuset väljer du vad vi andra ska se när vi ser din bild. Ska du till exempel framhäva ledsna ögon är det viktigt att du lägger fokus på dessa, och inte har hela bilden i fokus med ögonen långt från kameran, då ingen kommer att se det du vill att man ska se.

Helt enkelt väljer du vilket uttryck bilden ska ha genom att välja bildens fokus.

7. Lär dig ljus

Hur ljuset ligger över bilden kommer starkt att påverka bildens uttryck. Så en av de viktigaste sakerna att lära sig är hur ljus ändras på en bild.

En huvudregel att följa i början är att alltid se till att ha ljuset bakom dig eller vid sidan av dig som fotograf. Det är enklast att få ljus på motivet då. Om ljuskällan kommer bakifrån motivet så kommer själva motivet se väldigt mörkt ut.

8. Fota under den gyllene timmen

Den gyllene timmen är tiden på dygnet precis innan solnedgången, då solen strålar är den där perfekta orangea färgen. Solens strålar skiner då mjukt och får alla motiv att se vackra ut. Under denna tid på dygnet kan du med lite ansträngning få otroliga bilder. I för starkt solljus förlorar motiven sina detaljer och färger och du förlorar den känslan du vill uttrycka med dina bilder.

9. Ha en tanke bakom dina bilder

Fota inte bara saker blint. Fundera på vad du vill säga, och skapa ditt fokus och din komposition utifrån det. Detta kommer låta dig uttrycka din konst på just det sätt som är bäst.

10. Ge inte upp!

Vårt sista tips är det viktigaste – ge inte upp! Fotografi är inte något man lär sig över natt, det är något som tar tid och övning. Ta med din kamera vart du än går och fota så mycket du kan.

Även fast du inte ser det direkt, så kommer du med tid se din utveckling. Särskilt om du jämför ditt senaste foto med ett av dina första foton.

Tro på dig själv!

Sammanfattning

Det här var vår lista på 10 saker du kan tänka på för att bli en bättre fotograf. Vi hoppas att vi har kunnat ge dig både praktiska och motiverande tips som kan hjälpa dig gå från nybörjare till proffs. Kom ihåg att det är en process som tar tid, så sätt ingen press på dig själv!