Ta bättre rörelsefotografier med 5 smarta tips!

Ta bättre rörelsefotografier – Att ta rörelsefotografier är någonting som ofta är något av en utmaning för nybörjarfotografen. För att fånga rörelsen behöver du antingen frysa händelsen eller ha en oskärpa som ger intrycket av en rörelse i din bild. Oavsett vilken kamera du använder finns det en hel del olika tekniker och inställningar som hjälper dig fånga rörelsen i bilden som förmedlar en historia.

Ta bättre rörelsefotografier med 5 smarta tips! Vi har listat de bästa knepen för att fånga känslan i bilden.

1. Ha koll på slutartiden

Slutartiden är helt avgörande när du ska återge rörelser i en bild. Om du använder dig av en kort slutartid så fryser du rörelsen, medan en lång slutartid framhäver rörelseoskärpan. Vilken slutartid du behöver ha beror helt och hållet på hur snabbt ditt motiv rör sig. Tänk på att djur och barn har en tendens att röra sig snabbt och oväntat.

För att förklara slutartiden och dess betydelse för rörelsen i bilden är följande också ett exempel. Du kräver en mycket snabbare slutartid för att frysa rörelsen av en cyklist i farten än ett par som promenerar i lugn tak. Tiden som slutaren är öppen mäts alltid i sekunder eller bråkdelar av en sekund. Om din slutare står öppen under en kortare tid kan kameran registrera ett rörligt motiv som om det vore fruset i tiden.

En vanlig kort slutartid brukar ligga på 1/500-sekund eller snabbare. En del nya kameror har ännu snabbare slutartider. Om det är meningen att fånga motivets rörelse som oskärpa använder man sig istället av långa slutartider.

2. Panorering

Panorering innebär att du rör på kameran under exponeringen för att kunna följa det rörliga motivet. Här gäller det dock att man följer sitt motiv på ett mjukt sätt och inte stannar upp när man trycker av för att ta bilden. Att använda dig av ett trevägshuvud kan i många fall vara bra för att undvika skakningar i höjdled. Denna teknik kan vara något knepig till en början, det krävs att man tränar upp den för att få bra koll på hur det fungerar.

Ett idealiskt resultat när du tar bilder med hjälp av panorering är när kameran har rört sig i samma hastighet som sitt huvudmotiv så det ser ut som att det fryser till, samtidigt som bakgrunden blir suddig eftersom kameran rört på sig vid tidpunkten av klicket. Om du exempelvis fotograferar en cykel i farten, kommer det se ut på bilden att hjulen rör på sig, medan själva cykeln blir skarp i bild. Dessa effekter berättar en historia i din bild och ger den direkt en fartkänsla.

3. Manuell exponering

För fotografen som vill gå från nybörjarstegen till de lite mer avancerade inställningarna kan du börja experimentera med läget som heter Tidsförval (Tv) på din kamera som gör ditt motivs rörelse mer oskarpt eller fryser det i bilden. I det manuella exponeringsläget (M) får du full kontroll över din exponering, men detta kräver en del erfarenhet för att bemästra.

Det manuella exponeringsläget föredras av många professionella fotografer, då de har full egen kontroll över hur bildernas resultat blir, men också för att varje fotograf testar sig fram och hittar sin egna fotograferingsstil och vad som ser fördelaktigt ut enligt deras smak och tycke.

4. Tidsintervall

All rörelsefotografering är inte bilder som tas i mycket snabb fart. Med tekniken som används till tidsintervallfotografering tas bilder med jämna mellanrum, som ger effekten av rörelsen eller tiden som snabbas upp. När du exempelvis spelar upp en sekvens av bilder som tagits med tidsintervall, ger det ett sken av att motiven rör sig snabbare än i verkligheten.

För att ta dessa bilder, klickar man av en lång serie bilder med mellanrum. Det går att styra hur bilden ska tas på en rad olika sätt. På en del kameror kan du med hjälp av en timerstyrd fjärrkontroll utlösa slutaren enligt det programmerade intervallet du valt. Du kan även ta hjälp av en programvara som EOS Utility, som används för att ta tidsintervallsekvenser. Då ansluter du kameran med en kabel och styr avtryckaren med hjälp av din dator.

5. Zoomoskärpa skapar rörelse

Detta är en fotografisk effekt som du kan experimentera med på din systemkamera för rörelsefyllda fotografier. Till detta behöver du även ett zoomobjektiv och ett stativ. Denna effekt går ut på att du zoomar in eller ut medan du tar en bild med en lång exponering.

Detta gör att bilden blir oskarp från mitten och utåt. Bilden får då ett abstrakt utseende eller så fylls den av rörelse, beroende på hur du tar den. För att få bästa resultat för denna fotografiska effekt rekommenderar vi att du testar olika tider för att se vad som fungerar bäst. Några få instruktionssteg hittar du nedan:

  1. Välj Tv-läget på din kamera och en slutartid på ungefär 1-4 sekunder.
  2. Zooma in ditt motiv helt och lås sedan fokus genom att trycka på AF-knappen.
  3. Om du inte använder dig av ett stativ – luta dig gärna mot ett objekt så du kan hålla kameran så pass stabil som möjligt.
  4. Zooma sedan ut utan att ändra din fokusering, till den bredaste vinkeln du vill ha.
  5. Klicka på avtryckaren och zooma tills ditt motiv återigen fyller bilden. Här är det viktigt att du försöker zooma så mjukt du bara kan för bästa resultat.

Hur gör du när du tar dina rörelsefotografier? Skriv gärna en kommentar nedanför och dela med dig av dina kunskaper!

Systemkameror hos cdon.se

Lämna en kommentar