Nybörjartips till fotografen, så lär du dig använda din kamera – Vi ger våra 6 bästa tips till nybörjarfotografen för proffsfoton!

Nybörjartips till fotografen – Hobbyfoto är ett intresse som bara stiger och stiger. Mycket tack vare den nya tekniken och tillgängligheten, från bra kameror till smartphones som idag till och med kan ta högupplösta bilder på nolltid. Men, det är få saker som slår en riktig systemkamera.

Är det första gången du tänkt fotografera med en systemkamera finns det däremot en hel del olika inställningar och funktioner som kan förbättra dina bilder beroende på motiv och ljus. Vi hjälper dig hitta rätt i fotodjungeln!

1. Ha din kamera tillgänglig

Att bli bra på att fotografera är som allt annat, du blir duktig genom träning. En van fotograf är medveten om att ett ypperligt fototillfälle dyker upp när du minst anar det. Det kan vara när du är på väg till ett möte, när du är ute i naturen med familj och vänner eller en tidig morgon under en springtur. Att ha din kamera tillgänglig när fototillfället dyker upp är därför A och O om du vill föreviga en händelse. 

Genom att fotografera ofta och mycket lär du dig vilka vinklar som ser bättre ut i linsen, hur nära motivet du bör stå och hur ljuset spelar roll för bilden. Fördelen med dagens kameror är att majoriteten ute på marknaden är digitala. Det kostar dig därför ingenting att ta en bild. Dra nytta av detta och fotografera så mycket du bara kan. Lek med olika inställningar och vinklar och testa att fotografera på olika tider på dygnet. Det är sant, som det gamla uttrycket säger – övning ger färdighet.

2. Ta det lugnt med blixten

Ett stort nybörjarfel är ofta att man överanvänder blixten när man fotograferar, speciellt när den inbyggda blixten används. Detta gör att blixten ofta tar över stora delar av din bild. Varför du bör undvika att använda den inbyggda blixten på din systemkamera är för att den ofta gör bilden platt och istället får du överexponerade delar som reflekterar blixtljuset. Det är också just på grund av denna anledning som du kan se att många proffskameror idag helt saknar inbyggd blixt.

Om du vill lära dig hur du på bästa sätt kan ta fördel av den inbyggda blixten är ett bra tips att ta hjälp av ett blankt skrivarpapper. Du kan genom detta diffusera blixten för att få fram ett mjukare ljus i din bild. Placera det blanka pappret framför blixten när du ska fotografera, för att undvika att få reflexer i din bild som du helst inte önskar.

De vanligaste gångerna man använder sig av blixten är när det inte finns tillräckligt med omgivande ljus, exempelvis inomhus eller i mörker. Har du nog med naturligt omgivande ljus är det bättre att inte använda dig av blixten, då det naturliga ljuset från olika källor skiftar i styrka på olika delar av bilden. Detta får fram detaljer och djupet i bilden.

3. Motivet och kompositionen spelar roll

När du ska ta en bild är motivet det väsentliga. Men du bör även alltid tänka på kompositionen och prova dig fram och använda dig av olika alternativ tills du känner dig nöjd med din bild. Vrid på motivet, lägg till nyttig rekvisita, flytta på motivet längre eller närmre ditt objektiv. I slutändan handlar det om att balansera de olika elementen för att kunna skapa en fin symmetri i bilden.

Oavsett om du väljer att fotografera ett stilla objekt eller en person är det viktigt att du går ner på samma nivå som det motiv du vill fotografera. Vid porträttbilder är det ganska lätt att ha det som tumregel, men om du exempelvis ska ta en bild av ett husdjur som ligger på ett golv bör du inte stå upp själv.

Tänk även på att inte kapa delar av ditt motiv. Få exempelvis med hela huvudet vid en porträttbild, eller toppen av trädet för en naturbild.  

Sätt dig på huk, eller lägg dig ner på golvet för att ha samma höjd som objektet. Vid fotografering utomhus när du fotograferar blommor eller träd bör du tänka på samma sätt, så var inte rädd för att bli skitig under din fotostund.

4. Exponeringstriangeln och varför du bör lära dig den

Exponeringstriangeln på din systemkamera består av tre delar – ISO, bländartal och slutartid. De har i regel en varsin knapp där du själv kan justera värdet på din kamera när du fotograferar i manuellt läge.

ISO-talet – Olika ISO-tal beroende på ljuset

ISO-talet fungerar på så sätt att ett högt ISO-tal ger brusigare bilder,  ger mer ljus och brukar användas till fotografering under mörkare förhållanden. Ett lägre ISO-tal brukar vara något att föredra för att minimera bruset i bilden. De allra senaste kamerorna har bättre brushantering än de äldre.

Bländartalet – reglerar ljuset i bilden

Bländartalet bestämmer skärpedjupet och hur mycket ljus som släpps in i bilden. Skärpedjupet avser den del i bilden som uppfattas som skarp. Ju högre ditt bländartal är (f-tal) desto mer fokus får du i bilden. Detta är bra vid exempelvis fotografering av större grupper av människor där du vill ha fokus på mer än ett område. Använder du ett lägre bländartal blir endast objektet du fokuserar på i fokus, medan resten av bilden blir något oskarp.

Slutartiden – bestämmer hur snabb slutaren i kameran stängs

Slutartiden visar på hur snabbt slutaren i kameran stängs när du tar en bild.  Detta påverkas också beroende på tid på dygnet som du fotograferar. Om slutaren är öppen länge så släpper den in mer ljus – det gör man när det är mörkare, och när den stängs snabbt så släpper den in mindre ljus, exempelvis för bilder dagtid. Om du har lång slutartid när det är starkt solljus så blir bilden i princip vit.

När du ska fotografera ett motiv som är rörliga  behöver din slutartid vara snabbare, annars riskerar du att få en bild med rörelseoskärpa och din bild blir suddig. Detta är ett vanligt misstag nybörjarfotografer gör.

I vissa naturbilder är detta dock önskvärt när du exempelvis fotar ett landskap med rinnande vatten för att få en len effekt i bilden. Då har fotografen valt att använda sig av en lång slutartid. I regeln brukar man rekommendera att inte ha längre slutartid än vad brännvidden du fotograferar med är.

5. Ljuset och vad det gör med din bild

Vi alla vet att ljuset inomhus är betydligt sämre än det utomhus. Detta varierar självklart även beroende på hur kraftig belysningen är inomhus och vilken färg det är på väggarna i hemmet. När du tar en bild inomhus resulterar detta ofta i en gulaktig ton i din bilder. Du kan därför enkelt undvika detta genom att ändra din vitbalans i kameran. Ett tips är att fotografera när ett fönster om du ska ta bilder inomhus. Det naturliga dagsljuset gör sig nämligen mycket fint på bild.

Det naturliga ljuset utifrån varierar dock under dagen så här är det viktigt att du planerar in din fotografering. Försök att inte ta bilder när solen står som högst upp, speciellt om det är människor du ska fotografera. Om du fotograferar mitt på dagen så får det hårda skuggor i ditt motiv. Detta är ofta inte det mest smickrande när du tar porträttbilder. Försök därför istället hitta en plats i skugga för att få till ett jämnare ljus.

6. Kameratillbehör som förbättrar dina bilder

I början är det svårt att veta vad för extra tillbehör du behöver till din systemkamera. Vi rekommenderar att du skyndar långsamt. När du har fotograferat ett tag kommer du att märka vad det är du saknar. Det är onödigt att köpa på dig en massa tillbehör som du egentligen inte behöver.

  1. Stativ – Ett stativ är bra att ha om du vill använda dig av längre slutartider exempelvis för kvällsfotografering. Det minskar risken för att din bild blir suddigt vid rörelse, som det lätt kan resultera i vid fotografering med endast handen som stöd.
  2. Objektiv – Många tröttnar snabbt på objektet som medföljer kameran. Många väljer därför att köpa till ett extra objektiv med lägre bländartal som ger dina bilder ett bättre skärpedjup och mer ljusstarkt.
  3. Putsduk – Minimera risken för repor och andra skador på ditt objektiv genom att alltid ha en putsduk till hands.
  4. Program för redigering – Det är alltid bäst att få bilden så bra som möjligt innan man tar bilden och redigera så lite som möjligt efter. Det är alltid lättare och mindre tidskrävande att lägga lite mer energi på att få till ljus/komposition och skärpa innan du trycker av bilden. Även om vi idag kan ta bra bilder med hjälp av alla funktioner på kameran kan ett redigeringsprogram lägga en sista finess på din bild. Det finns många redigeringsprogram som är helt gratis.

Lämna en kommentar