Fotografera under den blå timmen!

Att fotografera under den blå timmen är en speciell tid på dygnet för fotografer. Ljuset är mjukt samtidigt som himlen får en vacker blå nyans som endast går att finna under denna specifika tiden på dagen. Hur lyckas man med underbara bilder i ljuset och vad bör du undvika? Vi går igenom allt för att fotografera i den blå timmen! 

Vad är den blå timmen? 

Den så kallade blå timmen kan du uppleva två gånger under ett dygn då den är en del av gryningen och skymningen när solen står en bit under horisonten. Precis före soluppgången och strax efter solnedgången får himlen en blå skiftande färg som ger fantastiska bilder om du vet hur du kan ta ljuset till din fördel när du fotograferar. Det blå ljuset är indirekt och det som är kvar efter att solen försvunnit bakom horisonten.  

Den blå timmen varar endast i cirka 20-40 minuter beroende på vart i världen du befinner dig och hur vädret ser ut. Nedan listar vi några av våra bästa tips till att fotografera och få fram fantastiska bilder i den blå timmen! 

Använd stativ när du fotograferar 

När du ska fotografera under den blå timmen är ett stativ ett redskap du definitivt kommer behöva för att lyckas med dina bilder. Detta då du behöver använda långa slutartiden för att få fram bra bilder under denna specifika tidpunkt på dygnet. Utan ett stativ är det nästan omöjligt att lyckas ta skarpa bilder med endast fri hand.   

Har du inte tillgång till ett stativ kan du försöka ställa den på någonting stabilt som en sten, men vi rekommenderar att alltid åka ut med ett stativ för bäst stabilitet och för att minska risken för att kameran ska ramla och gå sönder.    

Fotografera i råformat 

Råformat på en bild innebär att filen är obearbetad, till skillnad från exempelvis jpeg-filer och oberarbetad data ger ett flertal fördelar. När du väljer att fotografera i råformat får du fler möjligheter när det kommer till bildbehandlingen när du väl kommit hem från din fotografering för att få fram de bästa förutsättningarna i bilden. 

Du kan även bestämma färgåtergivningen själv när du redigerar bilderna i en råkonverterare på datorn. Om du istället väljer en fil som är bearbetad har du inte alls lika många möjligheter till redigering. 

Ställ in slutartiden 

Att använda det halvautomatiska programmet slutartidsprioritet innebär att du själv kan bestämma slutartiden, medan din kamera väljer den mest optimala bländaröppningen för att du ska kunna få fram en välexponerad bild. Denna inställning är optimal när du fotograferar under den blå timmen.  

Detta då solen är belägen under horisonten, vilket ger ett blått ljus. Det är inte mörkt, men du kommer behöva en lång slutartid för att du ska kunna få in tillräckligt med ljus i din kameralins. Med slutartidsprioritet ställer du in slutartiden manuellt, helst med en till sex sekunder för ett bra resultat.    

Använd en fjärrutlösare 

En fjärrutlösare eller självutlösare hjälper dig att få en skarp bild under den blå timmen. När du trycker på utlösarknappen skakas din kamera, vilket är anledningen att din bild blir oskarp.  

Med fjärrstyrning minskar du risken för att bilden blir oskarp och dina bilder under den blå timmen får desto bättre möjligheter att lyckas. Om du tänker köpa en fjärrutlösare till din kamera är det viktigt att du ser till att den är kompatibel med den kamera som du har.  

Lämna en kommentar