När du ska ge dig ut och fotografera på vintern ställs det helt andra krav än för en sommarfotografering. Ofta kan du komma hem med bilder som inte alls har samma snövita nyans som i verkligheten och där ljuset inte reflekterar det du sett i objektivet. Vi ger dig tips på hur du får din vinterfotografering så bra som möjligt och vad du bör tänka på både före och efter fotografering.
Förberedelser
När du ska hantera din kamera i alla klimat finns det en hel del du behöver förbereda och ha koll på för att du ska kunna ta så bra bilder som möjligt. Ett av de största problemen att fotografera på vintern är kylan. Kamerabatterier laddar ur snabbare i kyla och här är det en god idé att förvara dina batterier i en innerficka för att hålla dem varmare. Ha även med extrabatterier eller en powerbank för att försäkra dig om att du har tillräckligt med batteri under din fotografering.
Kylan kan även påverka din kamera genom fukt. När du andas på kameran i minusgrader förvandlas den varma luften till vätska när den når objektivets frontlins och kan skada kameran när fukten sedan fryser till is. Förvara även kameran i kameraväskan när du ska in igen så den värms upp sakta för att minska risken för kondens inuti kameran.
Fotografera på vintern – 4 tips!
1. Exponering och vitbalans
Har du varit ute och fotograferat, men ser efter att du tagit dina foton att de får en blå-eller gråaktig ton som inte speglar verkligheten? Detta beror ofta på att snön lurar din kameras ljusmätare. Snön får en fel vitbalans om du inte ser till att inställningarna är rätt för både exponeringskompensation och vitbalans.
Ha därför aldrig den automatiska inställningen för vitbalans när du fotar vintermotiv, då kameran har svårt att läsa de olika vita nyanserna. Ett tips är att testa dig fram med olika inställningar för vitbalans och exponeringskompensationen.
Vid skuggig miljö kan det exempelvis vara bra att fota med en lägre exponering för att snön ska se vitare ut och för att själva bilden ljusas upp. Du kan självklart leka med ljuset i bildredigeringsprogram när du kommer hem, men för en fotograf är det naturliga ljuset alltid att föredra.
2. Undvik att få fallande snö på bild
Fallande snö är ofta en stämningshöjare i verkligheten, men på bild gör det sig inte lika bra. Detta då fallande snö kan ge ett rörigt utseende på bild. Om du ställer din kamera på stativ och fotograferar med en lång slutartid hinner inte kameran fånga den fallande snön på bild. Oavsett om det snöar mycket ute eller inte kan rätt inställningar se till att du kan fånga dina vintermotiv utan distraherande hinder.
3. Fotografera i makro
För vinterbilder är det väldigt vanligt att fotografer väljer att fokusera på makro. Detta kan du exempelvis göra genom att fotografera snöflingor på olika underlag eller en snötäckt kvist. Ställ här gärna in kamerans ljusmätning på inställningen Matris/Evaluerande. Denna inställning kan mäta hela ljuset i bilden och du får med mer omfång i bilden.
Under vinterdagar har du inte många ljustimmar och om det börjar bli mörkt ute och du vill kunna fortsätta fotografera kan det vara en bra idé att använda dig av en extern blixt eller LED-ljus för dina bilder. Vackrast bilder får du oftast vis soluppgång och solnedgång på vintern.
4. Polarisationsfilter
Vill du lyckas med färgerna och ljuset i dina bilder utan för mycket bildredigering i efterhand är ett polarisationsfilter nästintill ett måste. Med filtret får du mer färgmättnad och kontrast i dina bilder, som gör att du kan överexponera ditt vita motiv i kameran utan större redigering när du kommer hem. Du har ett flertal olika grader av polarisering som du kan välja mellan för att se vilken du tycker bäst om.
Innehållsförteckning