Fota utan stativ – så gör du för att få skarpa bilder!

Fota utan stativ – Ett stativ är ett perfekt hjälpmedel när du ska fota skarpa bilder eller använda dig av långa slutartider. Det kan däremot bli något av en begränsning då det med ett stativ inte längre går att röra dig lika fritt. Men det går att få minst lika snygga och skarpa bilder utan ett stativ, även med ett ljus som är svagt.

Vi går igenom fem tips för att få fram skarpa bilder utan ett kamerastativ!

1. Håll kameran stadigt

När du börjar med fotografering kan det vara svårt att veta exakt hur du håller din kamera på bästa sätt för att undvika skakningsoskärpa. Skakningsoskärpa beror på att din kamera inte var stilla under exponeringen. Det låter kanske lite konstigt, men hur du håller din kamera och sättet du står på kan faktiskt avgöra om du får fram en skakig eller skarp bild.

Börja därför att titta på hur du står. Du bör alltid stå med rak rygg och lätt särade ben. Detta gör att du står så stabilt som möjligt för att förhindra oskärpa när bilden tas. Är du högerhänt, lägg kameran i höger handflata och håll runt objektivet med vänsterhand. Om du kan, stöd gärna dina armbågar mot kroppen så att du får ett stadigare grepp om kameran.

Du kan även stabilisera din kropp genom att luta dig mot någonting. Detta kan i många fall ge samma stabila effekt som om du tog bilder med ett stativ. Du kan exempelvis luta dig mot ett träd eller ett staket för stöd. Har du ingenting nära kan det istället hjälpa om du lägger dig ned på marken eller sätter dig på huk med armbågarna mot knäna. Huvudsaken är att du känner att du har en stadig ställning som gör att du kan stå helt stilla.

Din andning kan också ha en viss betydelse för hur resultatet av bilden blir. Innan du tar din bild, ta ett djupt andetag och andas ut så att du känner att du är helt lugn i kroppen. Sedan kan du lugnt trycka på utlösarknappen.

2. Använd kortare exponeringstid

När du fotograferar motiv som rör sig kan de riskera att bli oskarpa, även om du använder dig av en tid som är så pass kort att du kan undvika skakningsoskärpa. Rörelseskärpan beror istället på att ditt motiv rör sig under exponeringen. Hur pass skakig bild du får beror på exponeringstiden tillsammans med hur snabbt motivet rört sig när du tryckt på utlösaren.

Genom att ställa in kameran till en kortare exponeringstid kan du undvika att bilden blir suddig. Om det inte är möjligt att ställa in en kortare exponeringstid kan du byta den plats du står på eller panorera. Genom att byta din plats så motivet rör sig mot dig istället för sidled kan du lättare undvika rörelseoskärpa.

Om du istället väljer att panorera, det vill säga följa ditt motiv i rörelsen kan du få fram motivet som skarpt medan bakgrunden är oskarp. Detta kräver dock att du följer ditt motiv i rätt hastighet och kan kräva en del träning.

3. Använd självutlösare

När du trycker på din avtryckare på kameran så gör detta också att din kamera rör sig. Även den minsta rörelsen kan resultera i oskärpa, även om du har kameran på stativ. För att undvika dessa kameraskakningar kan du med fördel ställa in timern på kameran till antingen två eller tio sekunder. Med en kort fördröjning hinner vibrationen försvinna innan bilden tas och du får fram en mycket skarpare bild. 

Här handlar det lite om smak och tycke ifall du bör använda dig av två eller tio sekunders självutlösare. De flesta fotografer föredrar den på tio sekunder, men när du tar bilder på fri hand kan istället två sekunder vara det bättre valet.

4. Serietagning ett bra alternativ

Med serietagning, precis som föregående alternativ kan du undvika små skakningar som sker när du trycker på utlösaren. Serietagning kallas även för Burst Mode, och är ett bra sätt att få fram skarpa bilder på fri hand. Börja med att välja den högsta hastigheten genom att trycka på en knapp som heter Drive, CH eller AF-Drive beroende på vilken slags kamera du har.

Med denna inställning fotar du i serier och varför detta lämpar sig bra för att få fram skarpa bilder beror på att du bara trycker på utlösarknappen en gång. Detta betyder att skakningarna också endast påverkar den första bilden i serien. Resten av bilderna i serien blir mycket skarpare och du kan undvika suddiga bilder.

5. Fäll upp spegeln

De flesta systemkameror på marknaden har en spegel som automatiskt fälls upp för att släppa in ljus till sensorn när du exponerar. Rörelsen när spegeln går upp orsakar små vibrationer i kameran som kan resultera i oskärpa. På en del kameror kan du dock fälla upp spegeln innan du fotograferar. Denna funktion kan heta Mup (mirror up). När du först trycker på avlösaren blir det svart i sökaren. Vänta ett par sekunder innan du trycker igen och tar bilden.

När du redan har spegeln uppfälld så undviker du dessa skakningar och du kan ta dina skarpa bilder utan att behöva oroa dig för vibrationer och oskärpa.

Slutligen

Det finns som vi gått igenom, ett flertal olika typer av oskärpa som kan göra din bild oskarp och suddig. Nedanstående fyra typer är dock de vanligaste orsakerna och de du själv kan göra någonting åt:

  1. Rörelseoskärpa – Detta beror på att ditt motiv rörde sig under tiden du tog bilden.
  2. Skakningsoskärpa – Kameran var inte stilla under exponeringen
  3. Linsoskärpa – Detta orsakas när objektivet inte kan teckna skarp i en del lägen.
  4. Felfokus – Om du har skärpan på fel ställe i din bild.