De värsta fototipsen du bör skippa!

Alla fotografer föredrar olika sätt att arbeta på för att få fram ett resultat de kan bli nöjda med när de tar bilder. Det finns därför inga egentliga rätt eller fel när det kommer till fotografi, men en del tips där ute är ändå sämre än andra. Vi listar de värsta fototipsen du bör skippa! 

Skippa bildredigering  

Bildredigering kan vara ett bra verktyg i många lägen men förlita dig inte på dessa verktyg varje gång du tar en bild. Våga lita på din kamera och de inställningar du väljer för att den ska kunna återge färgerna så bra som möjligt samt att du lägger ned mer tid och eftertanke när du väl är ute för att fotografera istället för att tänka att du fixar det i ett bildredigeringsprogram efteråt.  

Det är genom att testa dig fram och prova på olika inställningar som du blir en bättre fotograf och lättare kan hitta din egen stil för fotografering. 

Fota mer spontant 

När du fotograferar har du ofta en genomtänkt take bakom vad du vill få med, hur mycket av bilden som ska vara omgivning och hur stort fokus ditt huvudmotiv bör ha. Om du exempelvis ska fotografera en person har ni en vision kring vad för rörelser och hur ansiktet ska fångas.  

Att istället vara mer spontan när du fotograferar gör att du kan få mer känsla och rörelse i dina bilder som även ser mer naturliga ut än om du ber någon posera.  

Gå ifrån raka linjer 

Många som fotograferar går efter olika regler för hur kompositionen i bilden ska se ut med en tredjedel berg, en tredjedel av själva motivet och så vidare. Detta för att få en sådan bra bildkomposition som möjligt. Vårt tips är dock att bli mer spontan när du fotograferar, strunta i hur en bra bild bör se ut och gå ut i svängarna och testa dig fram med både landskap och huvudmotivet ur olika vinklar.  

Ett annat tips är att testa att fotografera i vidvinkel för att se till att du inte missar någonting i bilden, speciellt om du har ett motiv som rör på sig. 

Att använda bildstabilisering med stativ 

Bildstabilisering gör att du får skarpare bilder när du fotar på fri hand. Om kameran dock sitter på stativ kan effekten bli det motsatta då funktionen ger små vibrationer. Om du använder stativet tänk då på att stänga av bildstabiliseringen i kameran för att inte förstöra dina bilder genom att få suddiga eller oskarpa bilder. 

Endast autofokus 

Ett misstag och tips som många ger nybörjare inom fotografi är att använda autofokus för att ta bilder. Detta för att kameran själv ska ställa in rätt inställningar för dina bilder. Det kan dock fler gånger ge misslyckade resultat. Att istället använda dig av manuell fokusering och därmed fokusera på det viktigaste i ditt motiv ger dig väsentligt mycket bättre bilder.  

Om du exempelvis tar bilder med litet skärpedjup behöver skärpan ligga helt rätt då det blir tydligt i bilden om du fokuserat på en del av ansiktet i en porträttbild. 

Genom att använda dig av manuella inställningar istället för auto kan du upptäcka ett flertal nya sätt att ta bilder på och dessutom få bättre resultat som du kan vara nöjd med.