4 bästa tipsen för att redigera fram dina bilder för bästa resultat! 

Att ta perfekta bilder med rätt ljus och exponering är en dröm för många. Ibland kan dock väderförhållanden och det naturliga ljuset inte alltid vara till din fördel, men det betyder inte att du inte kan använda dina bilder. Det finns en hel del olika knep du kan ta till för att redigera fram dina bilder i bildredigeringsprogram i efterhand för att lyfta och få fram det lilla extra i dina bilder.

Vi listar de 4 bästa tipsen för att redigera fram dina bilder för bästa resultat! 

Vad är en bra bild? 

Vad som är en bra bild är högst subjektivt och ligger i betraktarens öga. Vad du anser vara en bra bild, kan skilja sig otroligt mycket för någon annan. Det finns därför inga helt vattentäta knep för hur du kan få en perfekt bild, men det finns flera smarta sätt att få fram det mesta av dina bilder, både när det kommer till ljus, exponering och kontrast.  

En given rekommendation är att prova dig fram då effekterna är olika och passar därför även olika bra för olika bilder. Att även jämföra flera versioner av samma bild ger dig en bättre överblick för den känsla du vill få fram i dina bilder.  

Skapa en kontrasthöjning 

Många bilder som du tar med dina kamera kan sakna en hel del kontrast, vilket gör att många detaljer i din bild kan försvinna. Genom att höja skärpan och kontrasten i din bild i efterhand kan du framhäva din bild på ett helt nytt sätt. När du höjer den lokala kontrasten i ett bildredigeringsprogram får du både en ökning av skärpa och mer färg i din bild.  

De flesta bilder får ett lyft när du lägger till kontrast, men effekten kan du se tydligast i porträttbilder och i bilder som har många detaljer. Här kan du testa dig fram mellan svagare och starkare kontrast för att se vad som blir bäst för din bild. 

Rå färgskala 

Att få fram råa färger i en bild är en effekt som länge har varit populär, speciellt i stadsmiljö, för mode och mer smutsiga objekt. Denna effekt gör att du tonar ned färgerna i din ursprungsbild och höjer kontrasten. Du får då en mer rå bild med en urban och modern känsla som passar utmärkt när du exempelvis vill förstora dina bilder och göra tavlor av dem.  

Denna typ av effekt passar de flesta motiv, men effekten blir som allra tydligast när din usprungsbild har mycket färg. Att få fram en rå färg genom att tona ned färgerna passar dessutom jättebra för graffitibilder, porträtt av människor i stadsmiljö eller för gamla stenbyggnader med mycket liv och rörelse runt omkring.  

Förstärk nattljuset 

Att fotografera på natten är en utmaning och en ren konst för många. För att få fram bra bilder på natten behöver du ofta ha en kort slutartid för att undvika rörelseoskärpa i bilden, men detta kan tyvärr leda till att alla ljus och lampor försvinner i fotot.  

För att redigera fram detta i efterhand kan du få fram nattljus i din bild på ett enkelt och snyggt sätt. Denna effekt gör sig bra i alla bilder där du har ljus från exempelvis gatubelysning eller neonskyltar då de lyfts fram i bilden och du får ett resultat med god kontrast mellan den nattsvarta bakgrunden och nattljuset.  

Lägg på ljusfilter 

När du fotograferar utomhus är det vanligt att dina bilder inte alltid får det ljus du önskar. Dåliga väderförhållanden eller den tid på dygnet du tar foton påverkar slutresultatet av dina bilder.

Men även om du inte fått det naturliga ljus du önskat under själva fotograferingen kan du ljussätta bilden i efterhand. Med ett ljusfilter kan du sätta ditt huvudmotiv i fokus, vilket gör att just det framträder bättre i bilden. 

Om du exempelvis har en kontrastlös bild och vill framhäva ett specifikt område kan du använda ljusfiltret för att dra ögat till just den delen av fotot. Du kan även välja att lägga effekten på hela bilden för att förstärka det befintliga ljuset för att få det att se naturligt ut.