Bästa ljusmätaren 2022 – ger Rätt exponering på dina bilder!

1. Sekonic L-308X2. Testo 540 Ljusmätare3. Monacor LM-200
Sekonic L-308XTesto 540 LjusmätareMonacor LM-200

Bästa ljusmätaren – Oavsett om du arbetar som fotograf eller älskar att ta dina egna bilder, så har du säkerligen upplevt svårigheter med exponering eller att få ett bra fokus i dina bilder. Lösningen är då att investera i en bra ljusmätare som kan hjälpa dig på vägen och även fast din kamera redan har en inbyggd mätare, så kommer en fristående variant att ge en mer noggrann avläsning.

En ljusmätare är därför en ren dröm att arbeta med och kan oftast användas för fotografering i både befintligt ljus eller tillsammans med blixtar. Vilken modell du bör investera i beror helt och hållet på dina förutsättningar, användningsområde och såklart också hur din budget ser ut. Vi har letat fram marknadens bästa ljusmätare och har skapat en topplista för att du ska kunna göra ett bättre val!

Topp 3 ljusmätare bäst i test

1. Vår vinnare! Sekonic L-308X

 • Flera mätnivåer
 • Enkel att använda
 • Vikt: 80 gram
 • Exakta exponeringsvärden

Den mycket multifunktionella ljusmätaren L-308X från Sekonic hamnar högst upp på topplistan av flera anledningar. Bland annat har denna modell flera olika mätnivåer, vilket gör att den kan mäta både blixtljus och befintligt ljus med stor noggrannhet. Detta gör att du kan få en väldigt exakt exponering för att kunna ta de allra bästa fotona, oavsett ljusförhållanden.

Vid köp medföljer en mjuk väska för att förlänga ljusmätarens livslängd och för att underlätta transportering mellan olika uppdrag. En annan fördel är att ljusmätaren endast väger 95 gram, vilket gör den till en mycket praktisk modell som du kommer få stor användning av!

2. Testo 540 Ljusmätare – Kompakt storlek!

 • Enkel avläsning
 • Med sensor
 • Batteridriven
 • 200 timmars batteritid

Den mycket kompakta ljusmätaren 540 från Testo är ett lika bra val för amatörfotografen, som till dig som kommer använda denna inom ditt yrke. Mätaren har en display som är enkel att läsa av och en mycket noggrann mätning som gör den till ett populärt val.

Men det är framförallt två punkter som gör att denna ljusmätare sticker ut från mängden lite extra. Detta är dess avläsningsområde som uppgår till hela 99,000 lux och ett drifttemperaturområde på upp till 50 grader. En nackdel är att den inte kan användas i minusgrader, men Testo har säkerställt att du får mycket för pengarna och är en väldesignad ljusmätare för lite olika användningsområden.

3. Monacor LM-200 – Mycket prisvänlig!

 • Helixkabel
 • Digital luxmeter
 • Kompakt storlek
 • Bred avläsningsområde

Om du däremot letar efter en mer prisvänlig modell, där du trots prisnivån inte behöver kompromissa med ljusmätarens avläsningsområde allt för mycket så kommer du att älska LM-200 från Monacor. En kompakt modell som har försetts med flera utmärkande funktioner. Däribland ett brett avläsningsområde på 50,000 lux.

Denna digitala mätare är även enkel att läsa av och är utrustad med en helixkabel. Dess kompakta storlek gör den till ett bra val för flera olika aktiviteter och är lätt att bära med sig i kameraväskan.

Sorry, no prices available at this time.

Tre vanliga frågor om ljusmätare:

Hur använder man en ljusmätare?

En ljusmätare är designad för att göra en mer detaljerad exponeringsbedömning, för att du i sin tur ska kunna ta bättre bilder. En stor bonus är också att många ljusmätare är kompletterade för att kunna utlösa blixtar.

Ljusmätaren placeras framför kameran och du trycker sedan på knappen för att den ska kunna göra en avläsning. Skillnaden mellan en inbyggd ljusmätare och fristående modeller är att den som du köper till kommer att mäta det direkta ljuset som faller på ljusmätaren, vilket ger en mer exakt avläsning.

Vart finns det ljusmätare?

Ljusmätare finns idag inbyggda i flera olika enheter som vi använder dagligen. Enklare ljusmätare hittar du ibland annat mobilkameror och de finns även i systemkameror. De hjälper kameran att avgöra exponeringen, men du kommer få fler fördelar om du istället köper en separat ljusmätare.

Hur hjälper en ljusmätare dig till att ta bättre bilder?

Den kamera som du använder när du fotar kommer att ha en inbyggd ljusmätare, men däremot är den inte lika avancerad som ljusmätare som du köper till separat. Att justera inställningarna i din kamera för en anpassad exponering är också någonting som kan ganska lång tid och med en ljusmätare kan du därför även spara mycket tid.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Ibland kan det vara lite knepigt och få till en bra exponering och bilderna du tar kan upplevas som ganska oskarpa. I många fall är det dåliga ljusförhållanden som spelar in och med en ljusmätare kan du få en mer noggrann avläsning än den inbyggda mätaren i din kamera eller mobil. Om du vill kunna ta riktiga skarpa bilder så bör alltså en ljusmätare hamna högst upp på din inköpslista.

Vi har letat igenom marknadens utbud av ljusmätare och särskilt fokuserat på att jämföra olika modellernas mätområden, vikt och hantering för att du ska kunna göra ett val som passar dig. Låt ljusmätaren göra jobbet åt dig och utveckla dina fotokunskaper!

Källor och referenser:

https://www.scandinavianphoto.se/inspiration/produkttips/hur-fungerar-en-ljusmatare–och-varfor-ska-du-anvanda-en

https:/ /hantverksproffset.se/ljusmatare/

Vi har jämfört ljusmätare avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Proffsmagasinet
ComputerSalg

Lämna en kommentar