6 vanliga nybörjarfel som fotografer bör undvika – Vi ger våra 6 bästa tips till den nyblivna fotografen!

Att börja fotografera och ta sitt fotointresse till en ny nivå är för många en stor dröm. Dessvärre finns det en hel del nybörjarfel som den ovane fotografen gör om och om igen, ifall du inte har stenkoll på din kamera och dess inställningar och funktioner.

Vi går igenom 6 nybörjarfel som fotografen bör undvika, och som får dig att gå från hobbyfotograf till ett proffs på nolltid!

1. Du använder fel fokus

När du börjar med fotografering kan det ofta kännas säkrast att ta bilder med de automatiska inställningarna som kameran kommer med. Ett exempel på detta är att använda dig av autofokus. Detta kan dessvärre ge misslyckade resultat. Genom att istället använda dig av manuell fokusering kan du istället fokusera på det viktigaste i din bild.

Om du dessutom väljer att fotografera med ett litet skärpedjup måste skärpan ligga helt rätt. Det blir alldeles för synligt i bilden annars om du exempelvis tar en porträttbild och fokus ligger enbart på ögonen. En viktig notis att ha i åtanke är också att ett litet skärpedjup inte lämpar sig för alla motiv.

2. Undvik att ta bilder i alltför starkt dagsljus

Ett vanligt misstag som nybörjarfotografer gör är att de vill ta bilder under soliga förhållanden, och ofta mitt på dagen när solen är som starkast. Detta är någonting som den vane fotografen ofta undviker, av ett flertal olika anledningar.

Visst är det att föredra att titta på ett foto som är taget i fint väder, till skillnad mot en mulen och grå himmel. Det är dock bättre att fotografera vid andra tidpunkter än mitt på dagen för att få ut det mesta av både färger och motiv. Man brukar säga att i regel så undviker fotografer fotografering i solsken mellan 12-15, då solen lyser som starkast. Fotografering under för ljusa förhållanden ger hårda skuggor i bilden och helhetsintrycket i landskapsbilder tappar sin magi.

Ofta ser du att vana fotografer antingen går upp tidigt på morgonen för att fota landskap när solen går upp för att fånga det mjuka morgonljuset, eller precis innan solen går ned för att få fram även de allra minsta detaljerna i en bild. 

3. Tänk på bländaröppningen

För nybörjarfotografen kan alla inställningar till en början kännas något knepiga. Men så fort du blir lite insatt och lär känna din kamera bättre kommer du märka att det ändå är ganska logiskt. För det är precis det du behöver göra som nybörjare. Lär känna ditt redskap. Lek med olika motiv och inställningar så att du på ett lättare sätt kan förstå både fördelarna och nackdelarna med dina förbestämda inställningar.

Bländaröppningen på kameran har stor betydelse för ditt slutresultat. Om du använder dig av en stor bländaröppning ger det dig en oskarp bakgrund, och en liten gör den istället skarp. En logisk tanke skulle därför vara att du väljer den största bländaröppningen vid porträttbilder och den minsta för fotografering av landskap.

Om du fotograferar längst ut åt båda hållen med bländaröppningen kommer din bildkvalitet bli sämre. Det är därför rekommenderat att du alltid håller dig minst två bländarsteg från varje extremvärde för att få fram bilder med god kvalitet.

4. Du håller kameran fel

Denna punkt kan kännas något överdriven, eller att kamerans placering i händerna inte har någon större betydelse för hur bilderna tas. Varför det är viktigt att du håller kameran rätt när du fotograferar beror på att du då ger kameran ett ordentligt stöd, och minskar risken för att du står med skakande när du tar din bild.

Undvik därför att stå med kameragreppet nedåt. Se istället till att greppet är riktat uppåt och är du högerhänt, håll din vänsterhand under objektivet så att den stöttar kameran och tvärtom. Att ha handen ovanpå objektivet när du exempelvis ska zooma in på en bild ger dig inte den hjälp som du behöver för att hålla kameran stadigt. Ett annat alternativ är att du köper till ett stativ när du ska fotografera. Stativet håller din kamera stadigt och du kan istället fokusera dig på andra aspekter av din fotografering.

5. Blixten är inte alltid din bästa vän

Blixten på en kamera kan användas på många olika sätt. För en van fotograf är blixten aldrig ett hinder då erfarenhet har gett en bra fingervisning när och var blixten kan vara till nytta. För en nybörjarfotograf däremot, kan bilder tagna med den inbyggda blixten ofta resultera i överexponerade bilder. Det kan också ge röda ögon under personporträtt och reflektioner i bilden som du helst vill undvika.

Många proffskameror idag saknar ofta en inbyggd blixt just av dessa anledningar. Högkvalitativa blixtar köps oftast till separat. Om du ändå vill använda dig av blixten när du fotograferar, men vill få fram ett mjukare ljus kan du täcka blixten med ett vanligt vitt skrivarpapper. Detta gör att ljuset blir mjukare och får ett mildare slutresultat. Du kan därför prova dig fram genom att täcka blixten olika tills du hittar det som passar dina bilder bäst. 

6. Ha inte för bråttom

När du ser ett motiv som tilltalar dig kan det göra dig exalterad och det första du tänker på är att fånga ögonblicket, utan att egentligen ha en tanke bakom den bild du tar. Att inte förstå sig på en bilds komposition kan ofta resultera i att du inte tar en lika träffsäker bild. Innan du tar dina bilder är det därför bra om du tar dig tid att ta in scenen.

Visualisera hur du ska ta bilden och se till dina möjligheter innan du trycker på avtryckaren. Flytta runt objektet, ställ kameran i olika vinklar och välj olika platser för att på ett bättre sätt se vad som fungerar och vad som fungerar mindre bra. Här handlar det till största del om erfarenhet och träning. Detta kommer ju mer du är ute och fotar. 

Lämna en kommentar