Vad är astigmatism?

Att se bra är en ynnest och det är inte mycket vi kan göra för att påverka synen. Det är inte som andra hälsotillstånd där vi ofta kan påverka något genom att inte äta en viss mat, träna regelbundet och så vidare utan synen är vad den är. Vissa ser dåligt på långt håll och andra på kortare håll medan andra har så kallad astigmatism, en av de brytningar som är svårast att behandla men tyvärr också en av de vanligare. Det vanligaste är att astigmatism är kombinerat med att vara närsynt eller översynt, alltså att se dåligt på kort eller långt håll.

Astigmatism visar sig genom att ljuspunkter breder ut sig och blir bredare och inte särskilt tydliga. Ljuspunkterna blir som en linje där det borde ha varit en punkt. Det kan bli extra besvärligt när man ska läsa då bokstäverna liksom flyter ut över texten och det blir svårare att urskilja varje bokstav. Astigmatism beror på att hornhinnan är ojämn och är det illa så kan astigmatismen störa både på långt och kort håll. Den ojämna ytan gör att ljuset som kommer in i ögat bryts på fel sätt och då uppträder det på ett annat sätt än vad det gör för friska ögon.

Det är väldigt svårt att hitta linser som passar när man har astigmatism. Synfelet kan inte korrigeras med de vanligaste linserna och därför brukar de flesta med astigmatism få nöja sig med att ha glasögon. Eftersom astigmatism ofta kommer smygande kan det vara svårt att märka till att börja med. Det ger ofta trötta ögon dock och huvudvärk för att ögonen får arbeta hårt och det kan vara ett sätt att märka brytningsfelet.

Ska man försöka göra något åt astigmatism ska man först kolla hur grav astigmatismen är. Det görs genom att undersöka hur böjd hornhinnan är. Det går sedan att korrigera med glasögon eller med speciallinser, så kallade toriska linser. Det går även att göra en operation om det stör dig mycket. Kontakta en klinik som gör ögonoperationer och de kommer efter utredning bestämma vilken operation som är bäst för dig. Det kan röra sig om antingen laser, linsimplantat eller linsbyte. Vilken som passar dig beror på vad för brytningsgrad du har. Ibland kan man behöva göra om operationen flera gånger för att det inte blir bra första gången. Det kan vara smärtsamt med en operation men blir oftast bra.

Lämna en kommentar